Elghakk med fløte

Elghakk med fløte. Foto Arne Nohr

Elghakk med fløte

Hakk er tradisjonsmat som er brukt i lange tider, og som forekommer i mange varianter. Begrepet ”hakk” beskriver hvordan kjøtt ble hakket med en spesiell bredbladet (og ofte flerbladet) krum kniv mot ei trefjøl eller en stabbe. Kjøttkverna var oppfunnet allerede før 1850, men først da den konstruksjonen vi kjenner i dag kom i masseproduksjon rundt 1900, ble kverna så smått vanlig i husholdningene i Norge. Nå har kverna også vært motorisert i mange år, og det er ikke mange av oss som vet hvor det ble av den gamle hakk-kniven. Lettvint er det å kverne kjøtt, men husk at det skal kvernes grovt til hakk!

 

Hakk kan lages på forskjellige måter, og det er fortsatt slik at tradisjonelle oppskrifter brukes mye i sine opphavsområder. Noen velger å blande i poteter skåret i terninger, andre serverer poteter ved siden av. Løk er en ingrediens som jeg synes hører med til hakk, men andre velger å ikke bruke løk. Gulrot brukes ofte, men andre steder er ikke dette vanlig. Noen sier at det skal være kraft eller vann i hakket, mens andre foretrekker å tilsette fløte eller rømme i tillegg. Alle variantene har med tradisjoner å gjøre. Lag din hakk som du ønsker og som det faller i din smak! Elghakk er mye mer enn kjedelig hverdagsmat. Variasjonsmulighetene er mange, og ei panne med saftig og smakfullt hakk kan nytes både til søndag og fest.

Har du ikke elgkjøtt, kan kjøtt fra annet vilt eller storfe brukes.

 

Elghakk med fløte (4-6 personer)

800 gram grovkvernet kjøtt

1 kilo poteter (kokefaste)

1-2 løk

cirka 5.5 dl kraft

cirka 1 dl fløte

smør til steking

salt

pepper

 

Steik grovkvernet kjøtt i en steikepanne eller gryte. Løk grovhakkes og freses slik at den blir blank. Bland sammen kjøtt og løk, og ha dette over i en kjele. Tilsett kraft og fløte slik at det hele er dekket. Skrell poteter, og del disse i terninger. Potetene has i kjelen og blandes med kjøtt og løk. Kok opp, og la dette småputre til potetene er møre. Dette tar cirka 20-30 minutter, avhengig av hvilken potetsort du bruker Noen potetsorter trekker mye væske. Om nødvendig kan mere fløte eller kraft tilsettes. Smak til med salt og pepper.

Elghakk serveres med rørt tyttebær eller tyttebærsyltetøy og flatbrød. Har du skjenning blir dette et festmåltid!

 

Du har kanskje også lyst til å lese...