Syltet gresskar

Gresskar. Foto Arne Nohr

Gresskar. Foto Arne Nohr

Syltet gresskar

Halloween og høsttakkefest er vel det første mange tenker på når de hører ordet gresskar.  Gresskar er først og fremst spiselig, og finnes i mange forskjellige typer, farger og størrelser. Et bra gresskar skal være fast i kjøttet og tungt. Gresskar inneholder noe vitamin C, mye vitamin A og kalium. Før gresskar skal brukes, må kjerner fjernes og kjøttet skjæres i terninger og legges på glass. Små gresskar kan fylles med kjøttfarse og ovnstekes. Gresskarstuing og gresskarpai er andre alternativer gresskar kan brukes til. Gresskarfrøene kan du tørke og bruke i kaker for å erstatte nøtter og i brød.

Jeg har aldri dyrket gresskar selv tidligere. Trodde ikke de ville vokse utendørs her i Søre Osen. Så feil man kan ta! Nå ble det riktignok ingen stor avling, og ikke kan jeg melde meg på VM i gresskar. Men jeg har bestemt meg for å sylte de jeg høstet nå i dag. Større blir de ikke, til det er vinteren for nær!

SYLTET GRESSKAR

1 kilo gresskar

25-30 gram frisk hel ingefær

4 dl 7% eddik eller eplesidereddik

Ca 750 gram sukker

Skjær gresskar i terninger etter at skallet og kjernene er fjernet. Kok opp eddik, sukker og revet ingefær. Kok gresskarterningene porsjonsvis i den samme laken. Terningene skal kokes til de er klare. Legges på rene glass etter hvert som de er ferdige. Kok laken inn i ytterligere 10 minutter før den med en gang helles over gresskarbitene. Legg gjerne en hel bit med ingefær øverst i glasset. Settes frem på koldtbordet eller til julefrokosten. Ypperlig tilbehør til kokt fisk. Oppbevares kaldt. (Oppskrift fra Det smaker av høst, 2004).

Du har kanskje også lyst til å lese...