Klappkak

Klappkak. Foto Arne Nohr

Klappkak

Klappkak er en av favorittene når jeg skal lage brød på bål. Brødene er knallgode – og de er enkle å lage. Duften av nystekt brød ute er ubeskrivelig…

Dette trenger du: (4 stk)

3 dl hvetemel

0.5 dl sammalt hvetemel

1 ss linfrø

2 ss havregryn

2 ss solsikkefrø

2 ss sesamfrø

10 gram gjær (fersk gjær eller tørrgjær)

1.75 dl vann

½ ts salt

½ ss honning eller sukker

Rør ut fersk gjær i lunkent vann, og bland i de øvrige ingrediensene. Bruker du tørrgjær blandes den sammen med de andre ingrediensene. Elt deigen i 8-10 minutter. La deigen heve til dobbel størrelse i romtemperatur, eller over natten hvis den settes kjølig. Etter heving deles deigen opp i 4 emner (størrelse omtrent som et eple), og rull dem som du ruller boller. La disse hvile 20 minutter før du klapper dem ut med hendene eller fingrene. Tykkelsen skal være omtrent 1 centimeter.

Sørg for at du har god varme på ildstedet, og steik klappkakene i tørr panne. Pass på at du snur disse brødene ofte, slik at de ikke blir brent på utsiden. Brødene er ferdige når de er gylne på overflatene. Bank på brødene med fingrene når du tror de er ferdige. Du skal høre en hul lyd.

La klappkakene avkjøles før du nyter dem med smør, ost eller annet pålegg.

Oppskriften er hentet fra «Mat på Bålet».

 

Du har kanskje også lyst til å lese...