Tzatziki

Krydderkokt elgkjøtt med tzatziki. Foto Kirsten Winge

Tzatziki

Tzatziki forbinder jeg med sommer, sol, minner fra Hellas og god mat. Den kan brukes som et lite måltid sammen brød, som en forrett eller som tilbehør til grillet kjøtt. Det er mange måter å lage denne retten på. Hvis du bruker matyoghurt og gresk eller tyrkisk yoghurt, bruker du yoghurten som den er. Bruker du en naturell yoghurt (for eksempel fra Rørosmeieriet), kan du sile yoghurten gjennom et kaffefilter eller lignende. Da blir noe væske silt bort, og du får en tykkere yoghurt.

Oppskrift og fremgangsmåte:

3 dl matyoghurt, gresk yoghurt, tyrkisk yoghurt eller naturell yoghurt

2 hvitløksbåter

¼ dl god olivenolje

1 ½ ts eddik

½ ts sukker

litt pepper

¼ agurk

salt

 

Bland olivenolje, yoghurt, eddik, presset hvitløk, sukker og pepper. Skjær agurken i biter eller strimler. Strø litt salt over agurkbitene for å fjerne overflødig væske. Hvis ønskelig kan kjernen fjernes, slik at ikke blandingen blir for bløt. Bruk da en halv agurk i stedet for en kvart.

Bland agurkbitene sammen med yoghurtblandingen. La dette stå og godgjøre seg på et kjølig sted slik at smakene får «satt seg». Risle litt olivenolje over før servering.

Du har kanskje også lyst til å lese...