Pannebrød

Pannebrød. Foto Arne Nohr

Pannebrød

Det smaker alltid godt med pannebrød. Dette er fersk bakst som du kan lage i en panne over bålet. Det er enkelt å lage brødene, og du vil alltid lykkes med denne baksten. Hevemiddelet her er en liten mengde gjær og natron.

Pannebrød (Cirka 20 brød)

Dette trenger du:

2 dl melk

2 dl vann

10 gram gjær

1 ss natron

1 ss honning eller sukker

1 ts salt

2 ss smør eller olje (rapsolje eller annen nøytral olje)

Cirka 500 gram hvetemel

100 gram sammalt hvete

Slik gjør du:

Varm melk og vann sammen slik at væsken er fingervarm. Rør ut gjær i melkeblandingen, og tilsett de øvrige ingrediensene. Ikke bruk alt melet på en gang, se an hvordan konsistens deigen får. Det er viktig at den ikke er for tørr.

Sett deigen på et lunt sted, og la den heve til dobbel størrelse. Del deigen i 20 deler. Hvis du vil ha brødene mindre, kan du dele deigen i 25 deler. Kjevle hvert emne slik at tykkelsen er cirka ½ centimeter. Hvis du ikke har kjevle tilgjengelig, kan ei flaske brukes. Du kan også bruke hendene til å klappe ut deigen til riktig tykkelse.

Brødene steikes i varm og tørr panne, cirka 2-3 minutter på hver side til overflaten er gyllen farge. Brødene kan nytes rett etter steiking.

Oppskriften er hentet fra boka «Mat på bålet».

Du har kanskje også lyst til å lese...