Viltfondue med gode smaker

Foto Kirsten Winge

Foto Kirsten Winge

Viltfondue med gode smaker

Kalde og mørke kvelder. Hva passer da bedre enn å bruke noe av høstens jaktutbytte og samle familie og venner rundt ei fonduegryte? Opprinnelsen til fondue kommer fra Sveits.

Fonduegryta plasseres sentralt på bordet. Den kan varmes med en flamme (rødsprit) under, eller med elektrisk funksjon. Delikat og smakfullt kjøtt med passende tilbehør friteres på spyd i gryta, som inneholder kokende nøytral olje. Noe av det mest smakfulle kjøttet som kan brukes til dette formålet, er rådyrkjøtt. Det gir en helt spesiell gastronomisk opplevelse som du absolutt må prøve!  Den karakteristiske smaken av rådyr fremheves ved steiking i olje. Kjøtt av elg og hjort er også velegnet til fondue.

Dette er en meget hyggelig og sosial måte å tilberede og nyte god mat på. De fleste fonduegryter er beregnet til 4-6 personer. Det lønner seg derfor å holde selskapet intimt. Blir det flere til bords, anbefaler jeg å bruke 2 eller flere gryter. Da får alle stekt sin mat, og slipper å vente lenge. Sveitserne har en tradisjon i forbindelse med fondue: Den som mister noe i gryta i forbindelse med stekingen, må bidra med en ny flaske vin på bordet!

Beregn 200 gram kjøtt pr person. Jeg anbefaler biffkjøtt eller grytekjøtt. Kjøttet som er avbildet er grytekjøtt fra lår av en ung elg. Husk at kjøttet må være opptint og romtemperert før bruk!

Som tilbehør til 4 personer anbefaler jeg:

1 glass sølvløk

litt stjerneløk eller rødløk oppskåret i båter

400 gram sopp: Aromasopp og sjampinjong eller annen frisk sopp

3 paprika, ulike farger

1 squash

1-1.5 liter nøytral planteolje. Solsikkeolje tåler høy temperatur.  Kokende olje er glovarm. Vær forsiktig!

Minst 2 sauser som er beregnet på fondue. Lag disse selv, eller kjøp ferdige sauser. Aïoli og tomatsaus passer godt til vilt!

Skjær kjøttet opp i biter, ca 2×2 cm store. Spidd kjøttbiter på fonduespydet sammen med grønnsaker og sopp. Oljen kan med fordel varmes opp på forhånd, før den helles over i fonduegryta. Når oljen er varm nok og tilbehøret klart, er det bare å begynne å steike. Det er opp til hver og en hvor lenge kjøttet og grønnsakene skal stekes. Noen ønsker godt stekt kjøtt, andre vil ha mindre stekt kjøtt. Fordelen med fondue er at her kan alle få stekt kjøttet akkurat så lenge de ønsker!

Som tilbehør til fondue, kan man bruke pommes frites, fløtegratinerte poteter, kokt ris eller en herlig bulgursalat med tomat, agurk og rødløk.

Godt måltid – her blir dere sittende lenge rundt bordet!

Du har kanskje også lyst til å lese...