Nøttekake med tyttebærlokk
Nøttekake med tyttebærlokk
(Sløyfes hvetemel i nøttebunnen, er denne kaken glutenfri).
Dette er en saftig, god og holdbar kake som består av nøttebunn og tyttebærfromasj som lokk. Bunnen kan lages på forhånd, og oppbevares i fryser.
Dette trenger du:
Nøttebunn:
250 gram hasselnøtter eller mandler, eller halvparten av hver
250 gram melis
1 ss hvetemel (kan sløyfes)
1 ts bakepulver
4 eggehviter
Slik gjør du:
Mal hasselnøtter og/eller mandler, og bland dette med melis. Tilsett hvetemel og bakepulver. Visp eggehvitene slik at de blir stive og luftige, og bland dette forsiktig med det tørre. Ha nøttemassen i en rund form med diameter 24-26 centimeter. Legg bakepapir i bunnen av formen eller smør den godt på forhånd.
Nøttebunnen steikes midt i ovnen ved 175 grader i cirka 30 minutter. Avkjøl bunnen i formen.
Tyttebærlokk
Dette trenger du:
300 gram tyttebær
1 kryddermål malt nellik
1 kryddermål malt kardemomme
½ ts kanel
1 dl sukker
2 dl kremfløte
2 eggehviter
4-5 plater gelatin
Slik gjør du:
Bland tyttebær, sukker, nellik, kardemomme og kanel, og rør dette godt sammen.
Bløtlegg gelatinplatene i 3-5 minutter.
Visp eggehviter slik at de blir stive og luftige. Visp kremfløten sammen med en liten sukkermengde slik at det blir krem.
Varm gelatinplatene i en liten vannmengde. Ta litt av tyttebærene og bland dette sammen med smeltet gelatin, før det helles tilbake og blandes med resten.
Bland forsiktig inn krem og eggehviter.
Fordel tyttebærmassen over nøttebunnen i kakeformen, og stryk over slik at massen blir jevnt fordelt. Sett kaken kjølig slik at tyttebærlokket stivner og smaken får utvikle seg, gjerne over natten.
Pynt med tyttebær eller litt tyttebærsirup. Strø gjerne litt revet mørk sjokolade over rett før servering.
Oppskriften på nøttekake med tyttebærlokk er hentet fra boka «Ville bær rå smak».