Motti og flesk

Motti og flesk. Foto Arne Nohr

Motti og flesk

Av og til får jeg så innmari lyst på tradisjonsmat fra Finnskogen. Nå er det Motti og flesk som smaker ekstra godt. Sammen med rørte tyttebær eller tyttebærsyltetøy blir dette til næringsrik og smakfull mat. Jeg anbefaler at du prøver dette!

Motti og flesk (2 personer)

1 kopp med vann

1 ts salt

2 kopper havremel eller skredmjøl

Tilbehør:

Tyttebærsyltetøy

2-3 skiver stekt lettsaltet flesk per person

 

Dette er tradisjonell husmannskost fra Finnskogen som kan lages ute over bål, eller i ei gryte eller kjele og steikepanne.

Kok opp vann og salt, og sett kjelen til side. Hell 2 kopper mel over vannet. Melet skal dekke vannflaten. Sett kjelen tilbake over varmen. Varmen skal ikke være for høy. Det fører til at dette vil fosskoke, og det må ikke skje. Vannet med melet over vil koke slik at det dannes små vulkaner på overflaten. Bruk ei sleiv eller skje, og ha forsiktig melet over vulkanene. Når dette har stått slik en stund (til det slutter å komme vulkaner), rører du i kjelen slik at melet blir til klumper der noen er på størrelse med en sukkerbit, mens andre er mindre. Hvis du rører for tidlig, blir mottien stor og rå. Hvis du rører for sent, blir mottien liten og tørr.

Motti serveres med stekt flesk, fleskefett og tyttebærsyltetøy.

Oppskriften finner du i boken «Mat på bålet».

Du har kanskje også lyst til å lese...