Granskogens hemmelighet

Traktkantarellsuppe. Foto Arne Nohr

Traktkantarellsuppe. Foto Arne Nohr

Granskogen hemmelighet

Granskogens hemmelighet er en suppe som er basert på traktkantareller. Denne kan man servere som en forrett til elgjegere som har kommet fra skogen med felt elg – før de serveres en rykende fersk indrefilet. Eller til fiskeren som har fått en sprelsk ørret eler røye på kroken som snart skal sprøsteikes i pannen. Eller bare som en god og varm suppe en sen og mørk høstkveld. Gjerne sammen med godt hjemmebakt brød eller rundstykker til.

Dette trenger du til 4 personer:

1 liter traktkantareller

2 ss smør

4 ss hvetemel

1 liter kraft eller buljong

Ca 2 dl matfløte, eller halvt om halvt med creme fraîche og matfløte

Salt

Pepper

Løpestikke eller annet grønt

Rens soppen (hvis det er nødvendig), og grovhakk den. Smelt smør i en kjele, og legg soppen i. Surr den langsomt på middels sterk varme til det meste av soppkraften har fordampet. Rør rundt av og til, slik at ikke noen soppbiter blir brente. Ta kjelen av platen, og dryss over hvetemelet som røres inn sammen med soppen. Spe med varm kraft. Jeg bruker gjerne litt elgkraft, men vanlig kraft eller buljong fungerer bra. Kok opp og la suppen småkoke i 5 minutter. Rør inn fløte eller fløte/creme fraîcheblandingen slik at du får ønsket konsistens på suppen. Gi suppen et lite oppkok, og smak til med salt og pepper. Strø over finhakket løpestikke.

Traktkantareller

Traktkantarell er en vanlig sopp som du finner i næringsfattig barskog (både i gran- og furuskog), men også i næringsfattig bøkeskog. Denne soppen vokser i godt mosedekke. Dette er en sopp som vanligvis dukker opp i september. Mang en elgjeger har helt sikkert kommet over store tepper med traktkantareller i løpet av elgjakta. Denne soppen holder seg langt utover høsten, og tåler korte perioder med frost. Vokser villig til november og desember hvis det er mildt i været.

Traktkantareller har langt nedløpende og greinete ribber på undersiden. Hatten er gulbrun til gråbrun, og ofte småskjellet. Undersiden og den hule stilken er gulaktig-brunlig gul til grønnlig gul. Iblant er undersiden med ribbene nesten grå. Dette er også en sopp som er omtrent fri for insekter og snegler, og som krever lite rensing. Traktkantareller er en av mine soppfavoritter. Det er en nydelig og smakfull sopp som kan brukes til supper, stuinger, tilbehør, som krydder eller rett og slett bare frest i panne og servert til vilt. Egner seg spesielt godt til tørking.

Traktkantareller. Foto Arne Nohr

Traktkantareller. Foto Arne Nohr

Du har kanskje også lyst til å lese...