Tyttebærgløgg

Tyttebærgløgg. Foto Arne Nohr

Tyttebærgløgg

Tyttebærgløgg er noe av det mest smakfulle og fargerike som du kan lage av tyttebær. Gløggen får en herlig rødfarge som gjør godt for kropp og sjel. Jeg anbefaler at du bruker tyttebær som er godt modne og saftfulle. Disse gir mye saft og god smak. Sammen med krydder (nellikspiker, kardemomme (kardemommefrø, kardemommekjerner eller malt kardemomme) og kanskje litt kanelstang) blir dette magi! Du kan selv bestemme kryddermengdene.  Husk at smakene setter seg etter at det ferdige produktet er blitt avkjølt og kanskje lagret en stund. Kardemommekjerner og kardemommefrø får du kjøpt på butikker som selger eksotisk mat og i Sverige. Prøv deg frem for å se hvor sterk kryddersmak du ønsker. Dette er min favorittoppskrift:

Ingredienser og fremgangsmåte:

3 liter tyttebær

3 liter vann

2 ts hel nellik

1 ts kardemommekjerner, eller kardemommefrø, eller 1/2 ts malt kardemomme

1/2 kanelstang

cirka 1.2 kilo sukker

Bland sammen tyttebær (du kan bruke friske eller opptinte), vann, hel nellik, kanel og kardemomme. Kok opp og la dette småkoke/trekke i cirka 10 minutter, til bærene har blitt slunkne og fargeløse. Da vil du kjenne en herlig aroma spre seg på kjøkkenet! Sil av og rør inn sukkeret til alt er oppløst. Skum av. Hell tyttebærgløggen på rene flasker. Denne oppskriften gir meg 3.8 liter tyttebærgløggkonsentrat. Oppbevar flaskene kjølig.

Tyttebærgløgg blandes med lik mengde rødvin og varmes. Her er det ikke nødvendig med mandler og rosiner, men du kan jo bruke det hvis du ønsker. Det er også mulig å blande i litt sterkere saker. Tyttebærgløggen blir ikke ødelagt av den grunn! Ønsker du gløgg uten alkohol, blandes den med vann. Prøv deg frem hvor sterk du vil ha gløggen.

Tyttebærgløgg har lang holdbarhet. Jeg har hatt tyttebærgløgg som har vært lagret i 1år, og den er like god.

Du har kanskje også lyst til å lese...