Min smak av Hedmark: Geitramsgele, geitramssirup og geitramssaft

Geitramssaft

Geitramssaft

Min smak av Hedmark

-er smaken av geitramsblomster. Disse kan du lage geitramssaft, geitramssirup og geitramsgele av.

Geitrams er fylkesblomsten i Hedmark. I tillegg til å lyse opp med sine vakre blomster og grønne blader, er geitrams spiselig. Unge skudd kan nytes som «asparges». Blomstene kan vi lage saft av, noe jeg har skrevet om tidligere. Det er også herlig å lage geitramssirup og geitramsgele av blomstene. Dette er min smak av Hedmark!

Nå blomstrer geitramsen for fullt. Elgen er glad i denne fargerike veksten, som har flere lokale navn. “Elmørkje” er et lokalt trysilnavn. Jeg anbefaler at du lager litt saft av friske geitramsblomster. Safta har en herlig farge og frisk smak. Husk på at du ikke plukker blomstene langs trafikkerte veier og på steder der det er sprøytet!

GEITRAMSSAFT

150 gram friske eller ca 30 gram tørkede blomster av geitrams

ca. 7 dl sukker

25 gram sitronsyre

1 liter vann

Kok opp vann, og tilsett sukker og sitronsyre. Rør til alt sukkeret har løst seg opp. Hell dette over geitramsblomstene, som ligger i en glassbolle eller en rustfri bolle. Avkjøl, og sett bollen kjølig i 4-5 dager. Hvis det er tørt (slik som sommeren 2018), er det tilstrekkelig med 2 dager. Det samme gjelder om blomstene har stått en stund. Sil av blomster, og hell saften på sterile flasker. Dette er nå et konsentrat, som blandes ut med farris eller vann i forholdet 1:6, eller etter egen smak. Tilsett gjerne knust is ved servering. Dette er en fin sommerdrikk med lekker farge. Holdbarhet: Ca. 1 uke i kjøleskap. Oppbevares best i fryseren. Da kan du ta opp og bruke etter hvert!

Geitramssirup

Geitramssirup

GEITRAMSSIRUP

225 gram friske blomster av geitrams

1 kilo sukker

10 gram sitronsyre

1.6 liter vann

Følg framgangsmåte for geitramssaft. Når saften er silt, helles den i en kasserolle. Kok opp, og la saften småputre på svak varme til mengden er redusert til omtrent det halve. Avkjøl og tøm på rene flasker. Oppbevares kjølig. Denne sirupen får en herlig farge, god aroma og smak. Herlig på is og til desserter.

Geitramsgele. Foto Arne Nohr

GEITRAMSGELE

Bland like mengder konsentrert geitramssaft og vann. Bruk 3 gelatinplater pr 2 dl væske. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 4-5 minutter før de varmes opp sammen med litt vann under stadig omrøring. Tilsett den kalde geitramssafta langsomt. Geleen helles på rene, små glass. Avkjøles og settes kjølig. Denne geleen passer godt til kjøttretter, bakverk og desserter.

 

 

Du har kanskje også lyst til å lese...