Suovaspanne

Suovaspanne. Foto Arne Nohr

Suovaspanne

Suovas/suoves (nord-/sørsamisk) er lettsaltet kaldrøkt reinkjøtt. Det gir kjøttet en helt spesiell og karakteristisk smak. Dette er en gammel konserveringsmetode som har vært brukt av samer i lange tider. Denne konserveringsmetoden brukes fremdeles. Om du ikke lager suovas selv, kan du kjøpe fra ulike bedrifter som selger reinkjøtt. Her selges suovas skavet i tynne skiver.

Dette trenger du for å lage suovaspanne til 4 personer:

600 g suovas (røkt reinsdyrskav)

2 løk – middels store

200 gram sopp

cirka 7 dl fløte

pepper

smør til steiking

Fres halvtint kjøtt i panne sammen med løk og sopp. Ikke ta alt på en gang, ta det i flere omganger slik at ingrediensene blir stekt og ikke kokt. Tilsett fløte, og la dette stå og småputre i cirka 15 minutter. Smak til med pepper. Jeg bruker ikke noe salt i denne retten i og med at kjøttet er lettsaltet og røkt.

Jeg foretrekker å servere suovaspanne sammen med potetstappe laget av mandelpoteter og smørdampet rosenkål. Smørdampet rosenkål lager du ved å koke opp vann med litt salt, og ha i rosenkål. La denne trekke så lenge at den fine grønne fargen beholdes. Rosenkålen kan ha litt tyggemotstand. Damp av vannet, og ha litt smør sammen med rosenkålen mens den damper.

Tyttebærsyltetøy eller rørt tyttebær er et «must» til denne retten, det samme er persille.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...