Tid for geitrams…..

 

Geitrams. Foto Arne Nohr

Geitrams. Foto Arne Nohr

Geitrams 1

Tid for geitrams

Nå er det tid for geitrams! Her i de dype trysilianske skoger på rundt 500 meter henger vi litt etter. Fremdeles ligger det en snøflekk på plenen. Blader på trær og vekster har ikke kommet like langt som andre steder. Men geitramsen har kommet opp. Ikke høye og med fargerike blomster, men små stengler med noen blader. Geitrams er fylkesblomsten her i Hedmark. Visste du forresten at geitrams fungerer som et kompass? Nesten på samme måte som plassering av maurtua! Stengelen på geitrams er mørkere på den siden som peker mot sør blir det sagt. Vær helt sikker på at det er geitrams du plukker, og unngå sanking langs trafikkerte veier, veikanter og andre steder som kan være utsatt for sprøyting.Det er nå disse er fine å plukke, for så å tilberede dem som om det var asparges det er snakk om. Bladene nå er delikate og friske, og kan brukes i salat.

Geitramsstenglene bør være mindre enn 20 centimeter lange når du skal bruke dem. Det er da de er smakfulle og gode å spise.

Fjern alle bladene på geitramsstenglene, og kok dem i lettsaltet vann til de er møre. Tiden avhenger av hvor tykke stenglene er. Ta av vannet, og ha over godt smør slik at de blir smørdampet. Så kan du servere dette som et lite måltid sammen med godt brød, eller som tilbehør til grillmat.

Du har kanskje også lyst til å lese...