Marinert viltsteik med fløtegratinerte poteter og appelsinsalat

Marinert elgsteik. Foto Kirsten Winge

Marinert elgsteik. Foto Kirsten Winge

Marinert viltsteik med fløtegratinerte poteter og appelsinsalat

I dag byr jeg på elgsteik som er marinert etter steiking. Tilberedningen er enkel, men resultatet vil forbløffe de fleste som ikke har prøvd dette før. Kryddersmak og saftighet særpreger dette produktet, og det kan anvendes med mye forskjellig tilbehør. Bedre pålegg til brødmat finnes ikke. Om du velger å toppe koldtbordet med denne steika, så vet jeg hva spisegjestene kommer til å snakke om etterpå. For å ivareta saftighet og farge maksimalt, er det viktig at den serveres nyskåret. Dagens rett krever ikke så mye tid ved kjøkkenbenken, men steiking og marinering tar til sammen 6-7 timer. Dermed kan det være en ide å steike den på morgenen, og legge den i marinade før du tar en tur ut.

Jeg bruker her flatbiff fra en elgkalv, men steik av annet hjortevilt er akkurat like godt egnet. Steika serveres kald og nyskåret i tynne skiver sammen med fløtegratinerte poteter og en overraskende salat med appelsinfileter.

Dette trenger du til 4-6 personer:

1 viltsteik, cirka 1 1/2 kg

Smør til steiking

Marinade

1 liter vann

3/4 dl salt

2 sjalottløk eller 1 vanlig løk

3 ts sukker

10 einerbær

1/2 dl Brimi Vianvang Dram eller annet krydderbrennevin etter smak og behag

 

Kok opp vann, sukker, salt, løk skåret i skiver og knuste einerbær, for deretter å avkjøle. Tilsett krydderbrennevin etter avkjøling.

La steika ha romtemperatur før den brunes i ei gryte eller steikepanne slik at den får steikeskorpe rundt det hele. Plasser et steiketermometer i steika, før den settes i ovnen ved 125–150 grader i en ildfast form eller langpanne.

Stekes til kjernetemperaturen er 65–70 grader, eller den temperaturen du ønsker. Legg deretter den varme steika i marinaden slik at alt på steika er dekket. Legg eventuelt på noe press øverst hvis steika stikker opp fra marinaden. La den ligge der i 4-5 timer.

Steika skjæres opp i tynne skiver og serveres med potetstappe av mandelpotet, hjemmelaget potetsalat eller fløtegratinerte poteter og en frisk appelsinsalat.

 

Fløtegratinerte poteter

10–12 poteter (Litt avhengig av størrelsen på potetene)

Ca 3 1/2 dl fløte

Salt, pepper

1 løk

200 gram revet ost

 

Potetene skrelles og deles i tynne skiver. Løken finhakkes, før den legges lagvis med potetskivene i en ildfast form. Ha over salt og pepper, og tøm fløten over potetene.  Stekes ved 180 grader i ca. 40 minutter. Ta forma ut av ovnen, og ha revet ost over potetene i forma. Stekes videre i ca 25 minutter.

 

Appelsinsalat

4 appelsiner (2 gule og 2 røde)

1 finhakket rødløk

1 finhakket chili

3 ss finhakket frisk persille

Litt salt

Litt pepper

150 gram friske blåbær

Fjern skallet fra appelsinene med kniv, og skjær ut filetene. Det er kun disse som skal brukes. Legg appelsinfiletene utover et fat. Ha over rødløk, chili og persille som er smaksatt med litt salt og nykvernet pepper. Legg blåbær øverst.

Du har kanskje også lyst til å lese...