Rundstykker med poteter

Rundstykker med poteter. Foto Arne Nohr

Rundstykker med poteter (Cirka 24 rundstykker)

Rundstykker med poteter er både saftige, gode og holdbare. Saftigheten har de fordi de inneholder poteter. Jeg synes dette er en fin måte å bruke potetrester fra middagen på. Det fins mange ulike oppskrifter på rundstykker, og alle er gode. Disse rundstykkene er bakt med hvetemel, og smaker fantastisk med pålegg, eller som tilbehør til suppe, gryte eller annen mat.

Her er oppskriften:

6 dl vann

1 pakke gjær (Fersk gjær eller tørrgjær)

2 egg – middels store

300 gram kald kokt potet

1.5 ts salt

Cirka 16 dl hvetemel

125 gram romtemperert smør

Pensling:

1 egg

2 ss melk

Rør gjær ut i fingervarmt vann (cirka 37 grader C), og tilsett egg, moste poteter og salt. Tilsett hvetemel litt etter litt, til deigen får passe konsistens. Den skal ikke være klissete eller for hard.

Del smøret opp i terninger, og tilsett dette i deigen mens den eltes. Jeg foretrekker å bruke kjøkkenmaskin med eltekrok, og lar gjerne deigen eltes i 10-15 minutter. Det er også mulig å elte for hånd. Pass på at deigen eltes godt, og at den slipper bollen og er fin og blank etter endt elting. La deigen heve til dobbel størrelse, cirka 30-40 minutter. Dekk til deigen mens den hever.

Del deigen i to, og trill hver del til en pølse. Del hver pølse i 12 deler. Rull hvert emne slik at de har fasong som et rundstykke eller bolle, og sett disse på steikeplate som er kledd med bakepapir. Etterhev rundstykkene i cirka 30 minutter. Dekk til mens etterhevingen foregår.

Bland sammen egg og melk, og bruk en bakepensel som du pensler rundstykkene med.

Rundstykker med poteter stekes midt i ovnen ved 210 grader i cirka 20 minutter, til overflaten har en gylden farge.

Rundstykkene er knallgode når de er nybakte, men de er like gode dagen etter. De egner seg til frysing.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...