Kirstens elggryte

Kirstens elggryte. Foto Arne Nohr

Kirstens elggryte. Foto Arne Nohr

I dag slår jeg et slag for Kirstens elggryte  Denne gryta er prisbelønt, og den er enkel, god og genial. Den egner seg like godt til festmat som mat i førjulstiden.

Kirstens elggryte
(4 porsjoner)

Denne gryta er genial, om jeg får si det selv. Kombinasjonen av grytekjøtt av elg og tilbehør – sjalottløk, gulrøtter, piggsopp og tyttebær – er fantastisk. Smakene passer sammen og utfyller hverandre. Og så fargen på gryta under tilberedningen! Rosaaktig – nesten som blomstrende røsslyng! Spesiell og vakker!

750 gram elgkjøtt
4 sjalottløk
2 gulrøtter
2 1/2 dl vann eller kraft
litt piggsopp eller aromasopp
2 dl rømme
2 ss hvetemel
2–3 ss tyttebærsyltetøy
salt, pepper og  viltkrydder

smør til steking

Kjøtt skjæres i passende biter – cirka 2 cm tykke strimler. Disse brunes i panne, og legges deretter over i ei gryte sammen med vann eller kraft. Husk på å koke ut panna med vann etter stekingen. Sjalottløk hakkes, og gulrøtter skjæres i passe tykke skiver og freses i panna. Ta det over i gryta sammen med kjøttet. La gryta trekke i cirka 25 minutter. Fres soppen og ha denne i gryta sammen med det øvrige. Rømme, tyttebærsyltetøy og hvetemel røres sammen og blandes i gryta sammen med salt og krydder. Har du ikke viltkrydder, kan du tilsette litt knust einerbær (3-4 stykker) og rosmarin. La alt småkoke eller trekke i cirka 20 minutter.

Kirstens elggryte serveres sammen med potetstappe av mandelpoteter, kokte poteter eller kokt ris. Hertuginnepoteter fra Søre Osen eller kræsjet potet er andre potetalternativer som passer perfekt til denne gryta. Oppskriftene på disse finner du her på min hjemmeside: kirstenwinge.no

Tyttebærsyltetøy, rørt tyttebær eller ripsgelé smaker godt til også denne retten.

Du har kanskje også lyst til å lese...