Rådyrkaker og rådyrburger

Kirstens viltkaker. Foto Arne Nohr

Rådyrkaker og rådyrburger

Jeg har fått noen henvendelser på hvordan man kan lage kjøttkaker av malt rådyrkjøtt. Her er det oppskrift på rådyrburger og rådyrkaker. Oppskriftene er tatt fra boka mi «Man tager et rådyr», som kom ut i 2008.

Rådyrkaker
4 personer
½ kilo malt rådyrkjøtt
1 ts salt
½ ts pepper – gjerne hvit nymalt
litt rosmarin
litt timian
1 ss strøkavring
1 ss potetmel
1 egg
½ revet løk
ca. 1 ½ dl melk
smør til steiking
Bland malt kjøtt og salt. Tilsett krydder, strøkavring og
potetmel. Bland i egg og revet løk, og spe med melk til
farsen får en smidig konsistens. Steik i steikepanne på
middels sterk varme. Pass på at kakene er gjennomstekte.

Rådyrburger
4 personer eller 2 skrubbsultne jegere
Mange av oss forbinder hamburger med McDonalds og
hurtigmat av kanskje noe tvilsom kvalitet. Det er egentlig
litt synd da grunnideen med hamburger ikke er så dum –
litt kjøtt, litt brød og litt grønnsaker. Og med rådyrkjøtt
av beste kvalitet som hovedingrediens blir den
hjemmelagde varianten både god og lettlaget.
300–400 gram malt rådyrkjøtt
smør
salt og pepper
4 skiver vellagret gaudaost
4 hamburgerbrød
1–2 tomater
½ løk
noen blader issalat
Form fire gode «biffer», cirka en centimeter tykke av det
malte rådyrkjøttet, og steik biffene med litt smør i god og
varm jernpanne. Vend og krydre med salt og pepper.
Legg osteskivene på toppen av biffene og dekk
steikepanna med lokk så osten smelter. Prøv gjerne med
en gaffel slik at du er sikker på at hamburgerne er
gjennomstekte.
Varm opp hamburgerbrødene i steikeovnen før de
ferdigstekte biffene legges på. Garneres med skiver av
tomat og løk, samt issalat skåret i strimler.
Til en saftig, heit hamburger smaker det bare utrolig
godt med et glass duggfriskt øl.

Man tager et rådyr

Du har kanskje også lyst til å lese...