Mjødurt

Mjødurt. Foto Arne Nohr

Mjødurt. Foto Arne Nohr

Det er 16. juli i dag, og det dufter så karakteristisk rundt småbruket her. Det er utrolig mye lyd også. Det summer hele tiden. Det er nesten så jeg blir litt ør i hodet av all denne summingen. Men likevel er det godt å vite at her myldrer det av humler og andre insekter. Her er det ingen humlemangel! De elsker mjødurten og hvitkløveren som vi har her. Det er utrolig viktig at kantvegetasjonen med blant annet geitrams og mjødurt får stå, og ikke blir slått ned eller sprøytet. Heldigvis så har humlene og jeg et slags vennskap. Det betyr at jeg kan forsyne meg med noen blomster, og lage saft og andre godsaker av dem. Jeg tror aldri jeg har sett så mye mjødurt før. Jeg sa det samme i fjor, men i år er det mere. Det er viktig å plukke mjødurtblomster nå og lage saft av den. Det er nå de er på sitt beste. Se oppskrift på mjødurtsaft på min hjemmeside: kirstenwinge.no 🙂

Dette er hentet fra Urtekildens Planteleksikon, rolv.no:

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Ingen bivirkninger kan forventes ved inntak av moderate mengder med mjødurt. Inntatt i ekstremt store mengder kan urten føre til kvalme og mageplager. Forsiktighet må utvises av personer som er overfølsomme for salisylater eller som opplever allergiske reaksjoner ved bruk av aspirin eller medisiner som inneholder salisylsyre. Urten har en viss blodfortynnende virkning, noe man må være oppmerksom på hvis man går på blodfortynnende medisiner. Selv om det ikke er påvist noen negative effekter ved bruk av mjødurt under svangerskap og amming, bør urten anvendes med forsiktighet av gravide og ammende. Garvestoffholdige urter bør generelt unngås ved forstoppelse, jernmangelanemi og underernæring, men selv om mjødurt inneholder en del garvestoffer, er denne advarselen trolig mer teoretisk enn reell når det gjelder denne urten.

Du har kanskje også lyst til å lese...