Grøtdagen 23. oktober: Dronninggrøt og tyttebærgrøt

Dronninggrøt. Foto Arne Nohr

Dronninggrøt. Foto Arne Nohr

Grøtdagen 23. oktober: Dronninggrøt og tyttebærgrøt

I dag er det Grøtdagen. Det finnes flere gode grøter, men jeg vil slå et slag for bærgrøt. Mange har sikkert plukket bær i løpet av sommeren og høsten, og nå kan du bruke det på denne dagen. Sunt, kortreist og lokal mat! Du kan bruke både friske og fryste bær til dette! 🙂

DRONNINGGRØT

2.5 dl blåbær

2.5 dl bringebær

5 dl vann

1.5-2 dl sukker

Jevning

2 ss potetmel

4 ss vann

Kok opp bær, vann og sukker. La det koke 3-5 minutter, eller til bærene er møre. Ta kjelen av kokeplaten, og tilsett potetmeljevning i tynn stråle. Rør godt mens du tilsetter jevningen. Sett kjelen tilbake på platen, og la grøten få et oppkok. Hell grøten i en bolle, og la den avkjøles helt. Nytes med fløte, melk eller fløtemelk.  Pynt gjerne med noen friske bær. Hvis du ønsker en bærgrøt uten bær, kan du sile av bærene og bare bruke saften. Dette gjør du før potetmeljevningen tilsettes.

Tyttebærgrøt

1/2 liter tyttebær

1/2 liter vann

200 gram sukker

1/2 vaniljestang

3 ss potetmel

Kok bær, vann og vaniljestang til bærene begynner å sprekke. Tilsett sukker og kok opp. Lag jevning av potetmel og litt vann, og tilsett dette i en tynn stråle mens du samtidig rører i kasserollen som er tatt av kokeplaten. Gi det hele et oppkok, før tyttebærgrøten helles i en bolle og avkjøles. Serveres med fløte eller fløtemelk.

Tyttebærgrøt. Foto Arne Nohr

Tyttebærgrøt. Foto Arne Nohr

Du har kanskje også lyst til å lese...