Vinterbrød med tyttebærgløgg

Vinterbrød med tyttebærgløgg. Foto Arne Nohr

Vinterbrød med tyttebærgløgg. Foto Arne Nohr

Vinterbrød er oppskrift fra Brødboka til Bodil Nordjore. Jeg bruker hjemmelaget tyttebærgløgg i disse brødene, og det gir dem god smak og fin farge. Tyttebærgløgg inneholder kardemomme og nellik, og dette setter en god smak på brødet. Hvis du ikke har tyttebærgløgg, kan du bruke vanlig gløgg.

4 dl konsentrat av tyttebærgløgg (Se oppskrift på kirstenwinge.no )

4 dl vann

3 dl rapsolje

25 gram gjær

2 dl solsikkekjerner

1 dl sesamfrø

1 ts bakepulver

2 egg

600 gram sammalt rug fin

ca 600 gram hvetemel

Rist sesamfrø og solsikkefrø hver for seg  i ei tørr steikepanne. Avkjøl slik at frøene ikke blir for varme til gjæren. Varm gløgg og vann og tilsett rapsolje, gjær, bakepulver og egg. Tilsett frøene og siktet mel. Ikke tilsett alt hvetemel med det samme. Elt deigen godt, minst 10 minutter. Deigen skal ha en fin konsistens. Ikke for bløt og ikke for hard. La deigen heve til den er luftig og fin. Del deigen i så mange emner som du ønsker. Jeg deler i 4-5 brød. Jeg foretrekker runde vinterbrød. La deigen etterheve i ca en halv time. Skjær et par snitt på brødene, og pensle med vann. Stekes ved 170 grader i ca 35-40 minutter, litt avhengig av størrelsen. Mål gjerne kjernetemperatur på brødene med et termometer. Den bør være 94 grader. På grunn av sukker i tyttebærgløggen, vil brødene få en mørk farge.

Du har kanskje også lyst til å lese...