Høstpanne

Høstpanne. Foto Kirsten Winge

Høstpanne. Foto Kirsten Winge

Høstpanne

Nå er det høst, og mange har allerede fylt opp fryseren med forskjellige typer viltkjøtt Da passer det perfekt å lage ei smakfull høstpanne. Har du noen gang kombinert malt elgkjøtt og kjøttbiter av elg? Denne høstpannen gjør det. Du behøver ikke saus, fløte eller rømme til. Resultatet er uventet men utrolig saftig. Sammen med høstens ferske mandelpoteter, kålrot og andre godsaker blir dette smakfullt. Du kan selvsagt bruke hjort, rådyr eller storfe også hvis du ønsker det eller har det tilgjengelig. Det er også mulig å kombinere kjøtt fra forskjellige arter. Dette er en rett som kan tilberedes både ute i en Mourikkapanne over en bålvarme eller inne på kjøkkenet.

Dette trengs til 4-6 personer (avhengig av hvor sultne dere er).

500 gram grovkvernet elgkjøtt

500 gram grytekjøtt eller biffkjøtt

8-10 sjalottløk eller 2 store løk

Ca 200 gram fersk sjampinjong eller aromasopp eller en blanding av disse

2 store tomater eller en eske med cherrytomater

20 mandelpoteter

1 liten kålrot

Smør eller olje til steking

Salt

Pepper

Sitronpepper

Frisk koriander eller annet grønt

Fremgangsmåte:

Det er en fordel om kjøttet er temperert før det skal brukes. Skjær grytekjøttet i små terninger eller strimler, og fres det i panne sammen med malt elgkjøtt. Pass på at du ikke steker for mye i pannen samtidig. Det resulterer bare i at kjøttet blir kokt og ikke stekt. Legg deretter kjøttet over i en annen panne eller kjele. Skjær løk i båter og sopp i skiver. Fres disse raskt i smør, og ha det i panne eller kjele sammen med kjøttet. Smak til med salt og pepper. Hvis du ikke tåler smør kan olje benyttes. Vask potetene godt før koking. Disse skal brukes med skallet på. Halvkok poteter og kålrot på forhånd. Da reduseres steketiden. Avkjøl litt, og skjær potetene i båter og kålrot i passe store terninger. Fres først poteter og deretter kålrot i pannen slik at de blir møre og får stekeskorpe. Smak til med salt og sitronpepper. Bland poteter og kålrot sammen med kjøtt, løk og sopp. La alt stå og godgjøre seg før tomatene legges på toppen og finhakket koriander strøes over. Jeg anbefaler at store tomater skjæres i båter, mens cherrytomater kan være hele. Rørt tyttebær eller tyttebærsyltetøy er naturlig tilbehør til denne høstpannen. Det samme er godt flatbrød. For meg smaker ingen ting bedre enn et glass godt øl til denne smakfulle høstpannen.

Godt måltid!

Høstpanne råvarer. Foto Kirsten Winge

Høstpanne råvarer. Foto Kirsten Winge

Du har kanskje også lyst til å lese...