Ovnstørket viltkjøtt

Ovnstørket viltkjøtt. Foto Kirsten Winge

Ovnstørket viltkjøtt. Foto Kirsten Winge

Ovnstørket viltkjøtt

Tørking av kjøtt er en eldgammel konserveringsmetode, som gjerne ble kombinert med salting og/eller røyking for å oppnå bedre holdbarhet. Mange har fortsatt med dette, men enda flere kjøper ferdig vare som turmat til en stiv kilopris. Det er ingen tvil om at tørket kjøtt er både velsmakende og næringsrik mat på tur. Her skal jeg dele min metode for tørking med deg. Det er enklere enn du tror, og du kan marinere fram din egen favorittsmak!

Skjær 1 kilo rent kjøtt fra hjortevilt eller storfe i jevne 1×1 cm tykke og minst 5cm lange strimler. Deretter lager du en marinade. Ved marinering av kjøtt, er det viktig å huske på KOS: Det vil si krydder, olje og noe syrlig eller surt. Legg kjøttstrimlene i marinade på et kjølig sted opp mot ett døgn. Ta deretter kjøttet opp fra marinaden, og la mest mulig olje renne av.

Legg kjøttstrimlene på rist i stekeovnen, og sett ovnen på 60 grader til å begynne med. Du kan øke temperaturen etter hvert, men min erfaring er aldri mer enn til 75 grader. Sett langpanne med bakepapir under rista slik at oljen renner av der. Ha alltid ovnsdøra på gløtt. Da blir du kvitt fuktigheten raskere. Tørkingen tar 5–9 timer. Kjenn deg fram, og smak deg fram etter hvert. Kjøttet skal være godt tørket. Det er også mulig å bruke en tørkemaskin med kurver til dette. Følg da anvisning på hvordan den skal brukes. Har du mye kjøtt å tørke, anbefaler jeg å tørke i flere omganger. Bruker du tørkemaskin, kan du legge kjøttstrimlene i flere kurver. Husk å bytte kurvene underveis, slik at alt kjøttet blir likt tørket.

Så kan du sitte og tenke og fundere litt over de kommende godsakene og framtiden mens kjøttet tørkes. Du vil oppleve en herlig aroma på kjøkkenet mens tørkingen pågår. Ovnstørket kjøtt holder seg lenge om det lagres kjølig eller fryses i tett emballasje.

Tørket kjøtt er kjempegodt som snacks med et glass øl til, men mest av alt er dette perfekt turmat for store og små munner. Det kan nytes sammen med brød, flatbrød, pasta eller potetstappe for å nevne noe. Kok en neve tørket kjøtt sammen med posesuppa!

Oppskrift

1 kilo biffkjøtt eller tilsvarende kjøttbit fra hjortevilt eller storfe

Marinade:

3 dl olje, gjerne rapsolje

Litt presset hvitløk

½ løk

Ferske krydderurter, for eksempel rosmarin eller timian

Pepper

Knust einerbær

Litt tabascosaus

Marinering av viltkjøtt som skal tørkes. Foto Kirsten Winge

Marinering av viltkjøtt som skal tørkes. Foto Kirsten Winge

Du har kanskje også lyst til å lese...