Granola
Granola
Granola kan du lage selv. Da kan du bestemme hva du vil blande inn i din granola. Dette er fin og energirik turmat som kan nytes tørt – nærmest som snacks – eller sammen med melk eller yoghurt. Granola lager du hjemme og tar med på tur.
Dette trenger du:
5 dl kornblanding (bygg, havre, hvete og rug)
1 dl solsikkekjerner
2 ss olje (rapsolje, solsikkeolje eller det du har)
2 ss flytende honning
2 ss sukker
1 kryddermål malt kanel
¾ ts malt kardemomme
1 kryddermål salt
2 dl rosiner
1.5 dl tørkete aprikoser
Slik gjør du:
Jeg bruker en kornblanding her, men du kan velge om du vil bruke en eller flere kornsorter.
Start med å sette steikeovnen på 170 grader. Ha bakepapir på en steikeplate.
Ha kornblandingen i en bolle.
Bland solsikkefrø, olje, sukker, honning, kanel, kardemomme og salt i en annen bolle. Hell dette i bollen med kornblandingen, og bland alt sammen. Fordel massen jevnt over bakepapiret, og sett det midt i steikeovnen. Steikes i 17-18 minutter. Rør forsiktig i blandingen med en steikespade et par ganger i løpet av steiketiden.
Etter endt steiketid tas steikebrettet ut, og bakepapiret med innhold fjernes fra steikeplaten.
Når blandingen er avkjølt, has den i en bolle. Tilsett rosiner og aprikoser i biter. Hvis du ønsker, kan du tilsette hakkede mandler eller hasselnøtter i stedet for rosiner og aprikoser, eller kanskje en blanding av disse.
Friske bær kan nytes sammen med granola!
Granola oppbevares i tett boks, og er holdbar i cirka en måned.
Oppskriften er hentet fra boka «Turmat».