Man tager et rådyr

Man tager et rådyr

Man tager et rådyr

Kirsten Winge og Kåre Vidar Pedersen: Man tager et rådyr. Tun forlag. 2008.

Det er duket til fest når Kirsten Winge og Kåre Vidar Pedersen byr på full treretters middag på et av våre fineste matvilt. Forretten består av turen fra skog til bord, med praktiske råd om hele prosessen fra rådyret er felt til kjøttet ligger i fryseren eller klart til bruk på kjøkkenbenken. Hovedretten er et raust utvalg oppskrifter, fra den enkleste biff til den mest raffinerte steik. Desserten er fortellinger om rådyr og rådyrjakt fra et halvt dusin forfattere, blant dem «skogens dikter», Hans Børli.

Delikatesser til folket
Hovedretten, oppskriftene, utgjør naturlig nok det meste av det rike måltidet som denne boka er. Her finner du selvfølgelig spennende oppskrifter på steik, biff og gryter – men også supper, pålegg, malt kjøtt, gravet kjøtt, grill- og bålretter og innmat. Bare tittelen på oppskriftene er til å få vann i munnen av. Hva sier du til kantarellgratinert rådyrsadel, rådyrboller med moltesirup eller urtekrydret rådyrsteik? Spennvidden og kreativiteten er imponerende. Til sammen er det faktisk ikke mye om å gjøre at parhestene Winge og Pedersen runder hundre oppskrifter. De to har skrevet og samarbeidet om vilt og mat før, seinest i fjorårets Festmat fra vann, skog og fjell. Forfatterskapet generelt, og denne boka spesielt, tar grundig livet av mytene om at det er så vanskelig og tidkrevende å lage god mat. Mange av rettene er både enkle og raske å lage. Samtidig finnes det nok å kose seg med for den som gjerne vil legge mer flid og tid i tilberedningen.

Forfatternes ønskebok
«Heldig er den som er rådyrjeger, som er i familie med en rådyrjeger, eller på en annen måte har tilgang på rådyrkjøtt. Dette unike viltkjøttet med så mye særpreg på smak. Helt annerledes enn kjøtt fra andre hjortedyr,» heter det i forordet. Selv om det selges forsvinnende lite rådyrkjøtt, det meste havner jo i private frysere, er det etter hvert mange av oss som kan nyte denne unike råvaren. Det felles nå rundt 30 000 rådyr hver jaktsesong. Det gir mye jaktglede, og enda mer matglede når kjøttet deles rundt bordet. Kirsten Winge og Kåre Vidar Pedersen formidler alt dette på inspirerende vis i Man tager et rådyr. De har tydelig vært inspirerte selv også. Denne gangen har de skrevet den boka de selv har savnet; ei bok om rådyret helt fra skuddet smeller til kjøttet ligger på tallerkenen.

Smittefarlig bok
Boka er rikt illustrert, med bilder fra både natur og bord. Esten Borgos har fotografert mange av rettene. Det svekker slett ikke appetitten. En god del av de praktiske tipsene har også fotografier til støtte for teksten. Blant annet er fotograferingen av slakting, flåing og partering helt forbilledlig, bokstavelig talt. Innledningen er skrevet av Sven R. Gjems. Han utroper rådyret til sitt favorittvilt, både på jakt og på bordet, og røper at det står rådyr på menyen ved alle familiebegivenheter. Den slags familievaner kan fort smitte over på andre via bøker som Man tager et rådyr.

Du har kanskje også lyst til å lese...