Ostsoll

Ostsoll. Foto Arne Nohr

Ostsoll

Ostsoll er tradisjonsmat og mat som nytes nå som det er sommer.

Ostsoll lages med skjørost, tjukkmjølk eller kulturmelk og rømme. Dette er sommermat som smaker fantastisk og som er friskt og godt å nyte på en varm sommerdag. Ostsoll nytes alene eller sammen med spekemat.

Skjørost er fersk ostemasse av syrnet melk og melkesyrekultur. Skjørost er sunt, mettende og nesten uten fett. Navnet skjørost kommer av det gammelnorske ordet «skyr» som betyr sur.

Tjukkmjølk er melk som syrnes ved å tilsette tettekultur. Opprinnelsen til denne kulturen kommer fra tettegras.

Både skjørost og tjukkmjølk er produkter som produseres i Rørosdistriktet, og som selges over store områder. Hvis du ikke har tjukkmjølk, kan du bruke kulturmelk.

Dette trenger du til 4 personer:

250 gram skjørost

½ liter tjukkmjølk eller kulturmelk

½ liter seterrømme

Litt sukker

Slik gjør du:

Bland tjukkmjølk eller kulturmelk og seterrømme slik at konsistensen blir homogen. Rist tjukkmjølk godt før du heller den ut av kartongen eller flaska.

Ha skjørost på en tallerken, og hell over tjukkmjølk/rømmeblandingen. Strø over litt sukker på toppen. Dette kan nytes som et eget måltid, eller som tilbehør til spekemat.

Godt måltid! Jeg håper at du vil smake på ostsoll nå i sommer!

Oppskriften finner du i boka «Turmat».

Du har kanskje også lyst til å lese...