Elg i dill

Elg i dill. Foto Kirsten Winge

Elg i dill. Foto Kirsten Winge

I dag frister det med elg i dill. Du bør prøve det du også! Det er fullt mulig å lage denne retten uten dill, da blir det elg i frikassesaus. Eller så kan du bruke persille i stedet for dill hvis du foretrekker det!

Elg i dill

(4 personer)

Før i tida var koking av kjøtt mye vanligere. Unn deg smaken og konsistensen av kokt kjøtt, enten det er fra vilt eller husdyr. Untatt ved graving er heller ikke dill så vanlig brukt sammen med elgkjøtt i Norge. Svenskene bruker ofte dill i kjøttretter. Det ødelegger ikke råvarene! Denne retten med kokt kjøtt og dillsaus er både god og spennende!

1 ½ kg elgkjøtt, gjerne bibringe eller bogkjøtt med litt bein

1–2 gulrøtter

½ purreløk

1 løk

8–10 pepperkorn

2 laurbærblader

salt

Dillsaus

3 ss smør

6 ss hvetemel

7,5 dl kraft fra kjøttkokingen

1 ss sitronsaft eller presset sitron

eventuelt 1 ts sukker

salt

pepper

frisk dill

Pass på at kjøttet er helt opptint før du begynner kokingen. Legg kjøttet, gjerne stykker, i en kjele, og dekk kjøttet med vann. Jeg foretrekker å bruke litt bibringe, da dette gir ekstra god smak på krafta og senere dillsausen. Tilsett salt, pepper og laurbærblader. Gi kjøttet et oppkok, og pass på og skum av, slik at krafta blir så klar som mulig. La kjøttet småkoke ca. 30 minutter, før oppdelte grønnsaker has i vannet. La det hele småkoke eller trekke i ytterligere 1 time. Sil av krafta.

Smelt smør, og rør inn hvetemel. Tilsett kraft fra kjøttkokingen og rør godt under koking. Tilsett sitronsaft og sukker. Smak til med salt og pepper. Finhakk dill, og ha dette i sausen samtidig som du legger kjøttet i. Serveres med gode kokte poteter og smørdampet gulrot.

Godt måltid!

Elg i dill. Foto Kirsten Winge

Elg i dill. Foto Kirsten Winge

Du har kanskje også lyst til å lese...