Rypebæreddik

Rypebæreddik. Foto Arne Nohr

Det står en fristende rubin i vindusposten! Vakker! Velduftende! Et lite glass fylt med rypebær og hvirvinseddik. Jeg klarer nesten ikke å vente på å få smaksette sauser, dressinger og marinader med denne fantastiske fjellaromaen!

Noen kaller rypebær for trollbær og trollkjerringbær.  Fra gammelt av trodde man at hest og folk kunne bli besatt av troll hvis de spiste rypebær. Det latinske navnet på rypebær er Arctostaphylos alpina. Arctostaphylos kommer fra Arctos som betyr bjørn og staphyle som betyr drue. Artsnavnet alpina betyr «som hører til i fjellet». Rypebær kan plukkes til langt på vinteren, og er spiselige. Jeg lager rypebær- og blåbærsyltetøy og rypebærdram. I dag byr jeg på rypebæreddik.

Legg rypebær på et glass, og fyll opp til ca 2/3 i glasset. Fyll opp med hvitvinseddik. Ha på lokk. La dette stå og godgjøre seg  i 2-3 uker. Fargen blir etter hvert helt fantastisk! Sil av bærene, og hell rypebæreddiken på en liten tett flaske eller glass. Jeg oppbevarer denne kjølig.

Rypebær. Foto Arne Nohr

Rypebær. Foto Arne Nohr

Du har kanskje også lyst til å lese...