Kreklinggelé

Kreklinggele. Foto Arne Nohr

Kreklinggelé

Det er mye spennende du kan bruke krekling til. Du kan lage saft, sirup, eddik, gele, marinade, syltetøy, vin og snaps.

 

Kreklinggelé

Krekling er en bærsort som inneholder lite pektin. Det betyr at det er vanskelig, om ikke umulig å lage kreklinggelé kun basert på bærene. For å få kreklinggele stiv, kan vi blande krekling med andre bærsorter som er rike på pektin, for eksempel tyttebær. Det er også mulig å blande med epler, som inneholder mye pektin. Et annet alternativ er å bruke gelatinplater.

3 dl råsaft av krekling

Saft av en sitron

1-2 dl vann

6-7 plater gelatin

Bløtlegg gelatinplatene i 5-10 minutter. Hell av det meste av vannet, og løs gelatinplatene i en liten mengde varmt vann. Bland kald kreklingsaft, sitronsaft og vann. Hell forsiktig denne saftblandingen sakte i den smeltede gelatinen mens du rører godt slik at alt blandes. Helles på rene små glass. Dette er utmerket tilbehør til viltkjøtt.

 

Råsaft av krekling

Dette er ei frisk og fargerik saft. Den er ikke særlig holdbar, og krever mye sukker og en kald lagringsplass. Jeg fryser ned safta i små porsjoner som tas opp og tines ved behov.

 

1 kilo krekling

5 dl vann

10 gram sitronsyre

750 gram sukker pr liter saft

Skyll og knus bærene. Bruk gjerne ei gammeldags kjøttkvern. Ha bærmassen i en stor bolle, og tilsett kokt, kaldt vann og sitronsyre. La blandingen stå tildekket og kjølig over natten. Hell massen i et sileklede og la safta renne godt av. Mål opp saftmengden og tilsett sukker. Rør godt til alt sukkeret har løst seg opp. Skum av safta og hell den på glass eller flasker.

Bland safta med vann til passe styrke. Du kan også blande med noe sprudlende. Her har jeg brukt Bris. En herlig velkomstdrikk!

Oppskriftene finner du i «Den store høsteboka».

 

Du har kanskje også lyst til å lese...