Hjortelapskaus

Hjortelapskaus. Foto Arne Nohr

Hjortelapskaus (4-6 personer)

Lapskaus er en av mine favoritter, og hjortelapskaus er en høydare! Hvis du ikke har tilgang på hjortekjøtt, kan du bruke kjøtt fra storfe.

1 1/2 kg hjortekjøtt – bibringe, høyrygg, lårtunge eller bankekjøtt (Er det bein i stykkene, kan du øke mengden)

1 1/2 kg poteter

3 – 4 gulrøtter

100 gram grønne frosne erter

200 gram røkte kjøttpølser eller hjortepølser

vann eller kraft

salt

pepper

Legg biter med hjortekjøtt i en stor kasserolle, og fyll på med vann/kraft til kjøttet er dekket. La kjøttet småkoke/trekke i 1–1 1/2 time, til det er mørt. Det skal ikke fosskoke! Husk å skumme av etter hvert, slik at kraften ser klar og delikat ut.

Ta kjøttet opp av kasserollen, og del det i små terninger eller biter før du legger  det tilbake i kasserollen igjen.

Poteter deles i biter eller terninger og gulrøtter i skiver før de legges i krafta sammen med kjøttbitene. La alt trekke/småkoke til grønnsakene er møre.

Del pølsene i biter, og ha disse sammen med poteter, gulrøtter og kjøtt. Pølsene  gir en god smak på lapskausen.  Husk å fjerne skinnet på pølsene hvis du bruker pølser med skinn. Smak til med salt og pepper.

Tilsett de grønne ertene til slutt

Da er det tid for å brune saus som skal tilsettes lapskausen.

Brun saus

3 ss smør

4–6 ss hvetemel

Smelt smør, og tilsett hvetemel. La dette brunes til fargen er brun, men ikke brent. Husk å røre med en visp slik at bruningen blir jevn. Ha sausen over i kasserollen hvor kjøtt og grønnsaker er, og kok opp.

Hvis lapskausen har for tynn konsistens, kan du tilsette potetmeljevning. Ta et par spiseskjeer med potetmel, og tilsett cirka 1/2 dl vann. Bland godt, og hell dette med tynn stråle i lapskausen mens du rører slik at jevningen fordeles jevnt.  Gi lapskausen et oppkok etter at jevningen er tilsatt.

Hjortelapskaus serveres med hjemmebakt flatbrød og tyttebærsyltetøy eller rørt tyttebær. Det hender at jeg unner meg skjenning til denne lapskausen.

Du har kanskje også lyst til å lese...