Elggryte med rødvin

Elggryte med rødvin. Foto Kirsten Winge

Elggryte med rødvin

Elggryte med rødvin er en smaksrik og populær variant av gryteretter. Her skal det ikke være rømme eller fløte, men derimot kraft og rødvin. Smaksintensiteten kan du selv påvirke med hvor mye vin du bruker og hvor mye du koker det inn.

Dette trenger du til 4 personer:

800-900 gram grytekjøtt

1 ts salt

½ ts pepper

3.5 dl kraft

4.5 dl rødvin

2 laurbærblader

1 ts tørket timian (bruker du frisk timian kan du øke mengden)

350 gram delikatesseløk

3 gulerøtter – middels store

250 gram sopp

150 gram bacon

smør til steiking

maisenna til jevning hvis du ønsker

 

Start med å skjære kjøttet i terninger på cirka 4×4 centimeter. Steik det i varmt smør eller olje slik at overflatene får steikeskorpe. Ikke ha alt kjøttet i panna på en gang, for det vil kjøle ned panna for mye. Resultatet blir at kjøttet varmes opp for sakte, og bare koker i sin egen saft uten å få brun skorpe. Da er det bedre å steike i to eller tre omganger slik at kjøttet får fin steikeskorpe.

Etter at kjøttet er stekt, has det over i ei gryte eller en kasserolle. Kok ut steikepanna med vann, og bruk gjerne dette som kraft i gryta hvis du ikke har kokt kraft tilgjengelig. Tilsett rødvin, laurbærblader, timian, salt og pepper. Kok forsiktig opp, og la kjøttet trekke i cirka en time og tretti minutter.

Etter cirka en time tilsettes renset delikatesseløk og gulerøtter som er skåret i avlange biter. Ikke lag bitene for små.

Del soppen i biter (gjerne 4 biter for hver sopp), og bacon i små terninger. Fres dette i steikepanne før det tilsettes gryta til slutt. La dette godgjøre seg i cirka ti minutter sammen med de øvrige ingrediensene. Hvis du synes at gryta er for rennende, kan du tilsette maisenna for at sausen skal bli tykkere. Følg bruksanvisning på pakken.

Det tar litt tid å tilberede denne gryta, men den er ikke veldig arbeidskrevende. Maten kan godgjøre seg på komfyren mens du gjør noe annet.

Denne gryta kan serveres med kokte poteter, ovnsstekte poteter, potetmos, ris eller brød.

Oppskrift på ovnsstekte poteter finner du her på min hjemmeside: kirstenwinge.no

Du har kanskje også lyst til å lese...