Akevittgravet lårtunge av hjort

Akevittgravet lårtunge av hjort. Foto Arne Nohr

Akevittgravet lårtunge av hjort

Graving av kjøtt og fisk er en gammel konserveringsmetode som jeg bruker mye. Graving av viltkjøtt gir et smakfullt, mørt og delikat måltid, enten det er snakk om en liten kveldsrett, en forrett eller del av et koldtbord. Det er verken tidkrevende eller vanskelig å grave viltkjøtt, men det krever, som i all annen matlaging, god hygiene og riktig miljø. Jeg bruker alltid kjøtt som har vært dypfryst og tint opp igjen, men det er ingen ting i veien for å bruke ferskt kjøtt. Kjøttstykket som skal brukes bør ikke være tykkere enn 3 cm på det tykkeste. Jeg anbefaler å bruke et stykke med jevnest mulig tykkelse, slik at sluttresultatet blir likt på hele stykket.

I dag velger jeg å bruke lårtunge av hjort. Den er liten i forhold til lårtunge fra en elg, og egner seg ypperlig til graving. Lårtunge er en muskel i låret som i utgangspunktet ikke er den møreste biten. Her bruker jeg lårtunge fra et ungt dyr. Hvis du ikke har tilgang på lårtunge, kan du bruke et annet kjøttstykke fra hjort. Tilpass mengden med sukker, salt, einerbær og akevitt etter hvor stor kjøttbiten er.

Ingredienser:

1 lårtunge av hjort (250 gram)

20 gram sukker

20 gram salt

5 einerbær

2 ss akevitt

Bland sukker, salt og knuste einerbær, og ha dette på lårtungen. Legg kjøttbiten i en plastpose, og tilsett akevitt. Lukk posen, og legg dette på et fat med litt press på toppen.

Gravetiden her er cirka 18-20 timer. I løpet av denne tiden kan du snu kjøttbiten et par ganger, slik at akevitt, sukker, salt og einerbær kommer til over det hele.

Etter endt tid tas lårtungen ut av plastposen. Bruk tørkepapir eller en helt ren klut for å tørke av rester fra gravingen.

Som tilbehør til akevittgravet lårtunge av hjort bruker jeg flatbrød, tyttebærgele og timian.

Du har kanskje også lyst til å lese...