Rådyrkarbonader

Rådyrkarbonader. Foto Arne Nohr

Rådyrkarbonader (cirka 15 store karbonader)

Rådyrkarbonader er noe av det aller beste jeg får av karbonader. Rådyrkjøtt har en særegen og god smak, og har også en konsistens som gjør det helt spesielt i forhold til andre hjortedyr. Et rådyr er ikke stort sammenlignet med elg eller hjort, men delene på slaktet er helt fantastiske til matlaging. Når jeg parterer et rådyr, tar jeg vare på alle kjøttbitene, uansett hvor små de er. Det gir meg ypperlig utgangspunkt for malt kjøtt som blant annet kan brukes til karbonader.

Dette rådyrkjøttet males eller kvernes to ganger, og det gir en finmalt farse.

Her er min oppskrift på rådyrkarbonader:

1 kilo malt rådyrkjøtt

2 egg

1.5 ss potetmel

1.5 ss griljermel eller strøkavring

1 ss hvetemel

1 middels stor løk

1.5 ts salt

1/2 ts pepper

cirka 2 dl melk

smør til steiking

Sørg for at alle ingrediensene som skal brukes har omtrent lik temperatur. Jeg legger gjerne ingrediensene på kjøkkenbenken 15-20 minutter før jeg starter. Bland sammen malt rådyrkjøtt, egg, potetmel, strøkavring, hvetemel, salt, pepper og raspet løk. Jeg foretrekker å bruke hendene når jeg blander. Tilsett melk, litt i gangen. Kjøttfarsen skal ikke være for hard, og heller ikke for bløt.

Karbonadene steikes i steikepanne på middels sterk varme. Form karbonadene med skje i hånden, før de legges i steikepannen. Jeg bruker meierismør til stekingen. Det gir karbonadene en ekstra fin smak.

For å være sikker på at karbonadene er gjennomstekte, bruker jeg å ha litt kraft eller vann i steikepannen etter at de er stekt på begge sider. Tilsett kraft slik at karbonadene dekkes, og la de trekke i krafta i 10-15 minutter. På denne måten blir rådyrkarbonadene gjennomstekte og saftige. Kraften kan brukes som basis for saus.

Rådyrkarbonader kan serveres slik du ønsker.

Du har kanskje også lyst til å lese...