Hjortekarbonader

Hjortekarbonader. Foto Arne Nohr

Hjortekarbonader

Hjortekarbonader er en fantastisk måte å bruke noe av det unike malte hjortekjøttet på. Det felles mye hjort her i landet, og det er er mange av oss som får anledning til å eksperimentere med dette nydelige kjøttet. De fineste delene brukes til biffer, steiker og grytekjøtt, men det blir alltid en del kjøtt som males.

Jeg synes det er noe helt spesielt å lage karbonader av hjortekjøtt. Ifølge prøvesmakeren er disse karbonadene noe av det beste han får, men han synes jeg lager for få.

Her er oppskrift på saftige hjortekarbonader:

1 kilo malt hjortekjøtt

2 egg

2 ss potetmel

2 ss griljermel eller strøkavring

1 liten løk

1 ts salt

1/2 ts pepper

cirka 2 dl melk

smør til steiking

Bland sammen malt hjortekjøtt, egg, potetmel, strøkavring, salt, pepper og raspet løk. Jeg foretrekker å bruke hendene når jeg blander. Tilsett melk, litt i gangen. Kjøttfarsen skal ikke være for hard, og heller ikke for bløt.

Karbonadene steikes i steikepanne på middels sterk varme. Form karbonadene med skje i hånden, før de legges i steikepannen. Jeg bruker meierismør til stekingen. Det gir karbonadene en ekstra fin smak.

For å være sikker på at karbonadene er gjennomstekte, bruker jeg å ha litt kraft i steikepannen etter at de er stekt på begge sider. Tilsett kraft slik at karbonadene dekkes, og la de trekke i krafta i 10-15 minutter. På denne måten blir hjortekarbonadene gjennomstekte og saftige. Kraften kan brukes som basis for saus.

Hjortekarbonader kan serveres med poteter og stekt løk, eller det du ønsker.

Du har kanskje også lyst til å lese...