Bidos

Bidos. Foto Arne Nohr

Bidos

Bidos er samenes nasjonalrett, og er mat som varmer, metter og smaker fantastisk. Dette er suppe/gryte som består av reinsdyrkjøtt, god  kraft, løk, poteter og gulrot, og serveres gjerne som festmat. Kjøttet som brukes er flatbiff, bogkjøtt , steik eller lignende kjøttbiter. Det er flere måter å lage bidos på, både med og uten jevning. Jeg foretrekker å frese kjøttet først slik at det blir litt steikeskorpe ytterst på kjøttbitene. Jeg synes dette høyner smaken.

Dette trenger du til 4 personer:

800 gram reinsdyrkjøtt (beinfritt)

1 løk

litt smør til steiking av kjøtt og løk

1 liter kraft

6 poteter – middels store

2-3 gulrøtter

1 ts salt

1/2 ts svart pepper

Litt vårløk eller purreløk, eventuelt persille

Del kjøttet i biter og skjær løken i små biter. Fres kjøtt og løk, og hell over kraft. Kraft kan du få ved å koke kraftbein, eventuelt så kan du bruke kjøttbuljong. Kok opp, og la kjøtt og løk trekke på svak varme i cirka 30-40 minutter. Skum av underveis hvis det er nødvendig.

Skrell poteter og gulrot, og del disse i biter. Ha dette i krafta sammen med kjøtt og løk. La det hele småkoke til poteter og gulrøtter er møre. Smak til med salt og pepper.

Ha på kuttet vårløk eller purreløk før servering. Persille kan også brukes.

Bidos serveres med flatbrød, gahkko eller annet brød.

Du har kanskje også lyst til å lese...