Syvkålsuppe

Syvkålsuppe…..

Syv forskjellige vekster. Ei god suppe. Syvkålsuppe.

Nå er det både spennende og travle tider. For oss som bor her i de dype skoger starter sankingen av ville vekster senere enn det gjør i mere sentrale strøk. Men dette er en tid som jeg ser frem hvert eneste år. Det å se spirene sprette opp av jorda straks snøen er borte, er en stor opplevelse hver vår!

Vær sikker på at det er spiselige arter du plukker! Er du det minste i tvil, lar du vekstene stå! Ikke plukk vekster langs trafikkerte veier eller der hvor det kanskje er sprøytet. Bruk nyutsprungne blader, og plukk dem før de blomstrer. Det er de som smaker best!

Ta en tur ut, og plukk karvekål, brennesle, skvallerkål, løvetannblader, gressløk, matsyre og noen ryllikblader. Dette blir syv ulike sorter. Kanskje vil du bytte en eller flere av disse med løpestikke, toppløk eller geitrams.

Dette trenger du til 4 personer:

200 gram friske vekster

1 liter kraft (viltkraft, grønnsakbuljong eller annen buljong)

1 1/2 ss smør

2 ss hvetemel

salt

pepper

fløte eller cremé fraîche

Finhakk vekstene, og forvell dem i cirka 2 minutter.

Smelt smør i en kjele, rør inn hvetemel og tilsett kraft mens du rører godt slik at det ikke blir klumper. Tilsett vekstene, og la dem småkoke med suppen i 10 minutter. Smak til med salt og pepper. Tilsett fløte eller cremé fraîche helt på slutten av koketiden.

Server suppen med godt brød eller rundstykker, eller med brødkrutonger.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...