Viltkaker med kålstuing

Viltkaker med kålstuing

Viltkaker med kålstuing

Noen ganger får jeg lyst på viltkaker med kålstuing. Dette er minner fra barndommen som jeg har tatt med meg og bruker av og til. Det er vel egentlig tradisjonsmat eller husmannskost. Godt er det uansett!

1/2 kilo malt viltkjøtt (elg, hjort, rein eller rådyr)

1 egg

1 ss potetmel

1 ss griljermel eller strøkavring

1/2 løk

1 ts salt

1/2 ts pepper

cirka 1dl melk

smør til steiking

Bland sammen malt viltkjøtt, egg, potetmel, strøkavring, salt, pepper og raspet løk. Jeg foretrekker å bruke hendene når jeg blander. Tilsett melk, litt i gangen. Kjøttfarsen skal ikke være for hard, og heller ikke for bløt.

Viltkakene steikes i steikepanne på middels sterk varme. Form kakene med skje i hånden, før de legges i steikepannen. Jeg bruker meierismør til stekingen. Det gir kakene en ekstra fin smak.

Mitt tips for å få saftige og gjennomstekte viltkaker:

Steik viltkakene på begge sider i steikepannen, slik at de får fin overflate med steikeskorpe.  Deretter heller du vann over viltkakene slik at de så vidt er dekket. La dette stå og småkoke eller trekke (Ikke fosskoke!) i cirka 10 minutter. På denne måten får du saftige viltkaker, og de er garantert gjennomstekte og ikke rå i midten. Krafta fra denne prosessen tar du vare på og bruker den som utgangspunkt til saus. Du kan også bruke ferdigkokt kraft og slå dette over viltkakene. Da får viltkakene enda bedre smak.

Kålstuing

Dette trenger du til 4 personer:

750 gram hodekål

vann som dekker hodekålen i kasserollen

2 ts salt

4 ss smør

4 ss hvetemel

Cirka 6 dl kraft fra kokingen

¼ ts malt muskat

¼ ts svart pepper

smak til med salt

Fremgangsmåte:

Skjær kålen i strimler, og kok den sammen med vann og salt i 10-15 minutter til kålstrimlene er gjennomkokt.

Smelt smør i en kjele, og tilsett melet. Rør sammen slik at det ikke blir klumper. Spe med kokekrafta til en litt tykk konsistens. La sausen koke 4-5 minutter. Smak til med muskat, pepper og salt. Tilsett den kokte kålen til slutt, og rør sammen saus og kål forsiktig.

Hvis du ønsker, kan du erstatte noe av kraften med melk.

Viltkaker serveres sammen med kokte poteter, kålstuing, saus og tyttebærsyltetøy eller gelè.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...