Irsk sodabrød – Irish soda bread

Irsk sodabrød. Foto Arne Nohr

Irsk sodabrød – Irish soda bread

Irsk sodabrød – Irish soda bread- eller natronbrød er et tradisjonsrikt irsk bakverk. Brødet er raskt å tilberede, og trenger ingen hevetid. Hemmeligheten med dette brødet er å bruke natron som hevemiddel sammen med syrlig melk. Det kan være kulturmelk, kefir eller tjukkmjølk.

Her er min oppskrift:

250 gram hvetemel

250 gram sammalt hvete grov

1 ts salt

1 ts natron

cirka 4 dl kulturmelk, kefir eller tjukkmjølk

Bland sammen hvetemel, sammalt hvete, salt og natron. Lag ei grop i melet, og tilsett kulturmelk, kefir eller tjukkmjølk. Bland forsiktig sammen til en jevn deig. Den skal ikke være for seig, og ikke for tørr. Ta deigen på bakebord eller lignende som det er litt mel på.

Form deigen til et rundt emne på cirka 2.5 centimeter i tykkelse. Skjær i overflaten av deigen slik at brødet deles i fire brytestykker (se bildet). Strø over litt hvetemel før stekingen.

Irsk sodabrød steikes ved 200 grader nederst i steikeovnen i cirka 30 minutter, til fargen er litt gyllen og brødet er gjennomstekt. Bank på undersiden av brødet. Hører du en «hul» lyd er brødet ferdig.

Avkjøl brødet på rist.

Irsk sodabrød nytes når det er ferskt, gjerne litt lunkent. Brødet spises med pålegg, eller serveres til en gryte eller suppe.

Du har kanskje også lyst til å lese...