Potetsuppe med rakfisk

Potetsuppe med rakfisk. Foto Arne Nohr

Potetsuppe med rakfisk. Foto Arne Nohr

Potetsuppe med rakfisk

Jeg blir aldri lei av supper. Det er så mange forskjellige supper, og de varmer godt nå i den kalde årstiden. I dag byr jeg på potetsuppe med rakfisk. Dette er smaker som passer perfekt sammen, og som virkelig får frem særegenhetene til både rakfisken og poteten.

I denne suppen har jeg brukt lokale mandelpoteter. Disse potetene gir en herlig smak og nydelig farge på suppa. Andre potetsorter kan også brukes.

Dette trenger du til 4 personer:

400 gram poteter

8 dl kraft

1 sjalottløk

2.5 dl fløte

0.5 dl rømme

2 små eggeplommer eller 1 stor

50 gram smør

1/4 purreløk

cirka 100 gram rakfisk

pepper

salt

Rømme på suppa

Skrell potetene og kok dem i krafta sammen med sjalottløk. Når potetene er kokt, tas de opp og moses i en bolle, for deretter å helles tilbake i krafta igjen. Sjalottløken tas ut av suppa, den skal ikke være med videre.

Tilsett fløte, og la suppa småputre slik at konsistensen blir tykkere. Hvis du bruker mandelpoteter, trekker disse til seg mye væske. Da kan du tilsette mer kraft hvis det er nødvendig.

Bland eggeplommer og rømme, og hell dette i suppen mens du rører godt slik at det blandes jevnt.

Tilsett kaldt smør som vispes inn i suppa. Dette gir en fin konsistens og smak.

Skjær rakfisk i terninger, og legg dette i bunnen av suppetallerkenen. Hell suppen forsiktig på tallerkenen, og legg finskåret purreløk på rakfisken og i suppa. En rømmeklatt på rakfisken setter en ekstra spiss på dette måltidet. Serveres med flatbrød.

Oppskrift på potetsuppe er hentet fra «Festmat fra vann, skog og fjell». Rakfisk er en ny smaksopplevelse. Du kan også bruke strimlet spekeflesk i denne suppa, eller bare nyte suppa uten noe annet i.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...