Æljsø

Æljsø. Foto Kirsten Winge

Æljsø. Foto Kirsten Winge

Æljsø – eller elgkjøtt, saltet svinekjøtt, løksaus og suppe

Æljsø er en av mine favorittretter. Det er tradisjonsmat her i distriktet, og det smaker godt og metter på en god måte. Jeg synes at kokt kjøtt bør brukes mer, og gjerne sammen gode grønnsaker.

Dette trenger du til 4 personer:

750 gram elgkjøtt – bibringe eller høyrygg, bankekjøtt eller tilsvarende (Øk mengden hvis det er mye bein)

300 gram lettsaltet svinekjøtt

4 gulrøtter

1 liten hodekål

1 kålrot

1 knutekål

Hvis du ikke har elgkjøtt, kan kjøtt fra andre hjortedyr benyttes. Bibringe og høyrygg har bein, og dette gir en fin kraft til denne retten. Skjær kjøttet av elg og svin i store biter, og legg det i en kjele. Fyll opp med vann, og kok forsiktig opp. Det skal ikke fosskoke, for da blir krafta uklar. Skum av – og la det hele trekke til kjøttet er mørt – ca. 1 ½ time. Legg i gulrot skåret i staver og kålrot og knutekål skåret i skiver når det gjenstår 10-15 minutter av koketiden. La grønnsakene trekke til de er møre. Legg i snittet hodekål helt i slutten av trekketiden, slik at denne beholder farge og har god tyggemotstand.

LØKSAUS

1 stor løk – finhakket

2 ss smør

2 ss mel

4-5 dl kraft

2 ts 7 % eddik

litt sukker

salt

pepper

Smelt smør i en kasserolle. Rør i mel og tilsett hakket løk. Spe med kraft, og rør godt.  La dette småkoke i 10 minutter. Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.

MELBOLLER

60 gram smør

1 dl hvetemel

1 dl kokende vann eller kokende kraft

1 stort egg

1 ts sukker

salt

Smelt smør, og rør i hvetemel. Spe med vann eller kraft, og tilsett et vispet egg etter avkjøling. Smak til med sukker og salt.

Lag små boller i passende størrelse. Bruk gjerne ei teskje.  La disse trekke i kokende saltet vann ca. 5 minutter. Bruk 1 spiseskje salt til en liter vann.

Server suppe med gulrot, strimlet hodekål og melboller. Kjøtt og flesk legges opp med runde poteter, kålrot, knutekål, gulrot og løksaus på tallerken ved siden av suppen. Hva du serverer først og sist eller samtidig spiller ingen rolle – dette er mat som smaker uansett! Flatbrød hører med til dette måltid!

Du har kanskje også lyst til å lese...