Elggryte med Yorkshirepudding

Høstgryte med Yorkshirepudding. Foto Kirsten Winge

Høstgryte med Yorkshirepudding. Foto Kirsten Winge

Elggryte med Yorkshirepudding

I dag byr jeg på ei smakfull og fargerik elggryte med ”den hemmelige ingrediensen”. Nå lurer du kanskje på hva den hemmelige ingrediensen er for noe? Sammen med prima råvarer bestående av elgkjøtt, høstens grønnsaker og krydder er det worcestersaus som gjør denne gryta så spesiell og god. Den er med på å balansere smaken, og det gjør denne gryta til en litt uventet men god smaksopplevelse.

 

Dette trenger du til 4-6 personer:

Ca 1 ½ kg elgkjøtt – gjerne bibringe, høyrygg eller grytekjøtt

2-3 laurbærblader

Ca 1 ts salt

½ ts pepper

1 løk

2-3 hvitløksbåter

1 boks hermetiserte tomater

2 gulrøtter

½ kålrot

soyasaus

worcestersaus

smør eller olje til steking

evt. litt maisenna til jevning

 

Kjøttmengden avhenger av hvor mye bein det er i stykkene du bruker. Kok kjøttet i en kasserolle sammen med vann, laurbærblader, salt og pepper. Kok/trekk på lav temperatur til kjøttet har løsnet fra beina. Hvis du bruker grytekjøtt uten bein bør dette kokes i 1-1 ½ time. Dette avhenger av hvor stort/store kjøttstykkene er. Ta opp kjøttet fra kasserollen, og sil fra krafta.

 

Finhakk løk og hvitløk, og fres dette i smør eller olje. Ha løken deretter i kasserollen. Slå litt av den avsilte krafta over, og tilsett gulrot og kålrot skåret i store biter. Tilsett hermetisert tomat. La dette koke/trekke til grønnsakene er møre, men slik at det er tyggemotstand i dem. De skal ikke være vasne.

 

Del kjøttet i store biter, og ha disse i kasserollen. Smak til med soyasaus og worcestersaus og eventuelt salt og pepper.  La gryta stå og godgjøre seg litt slik at smakene får satt seg. Hvis du synes at gryta er for tyntflytende, kan du tilsette litt maisenna til jevning.

 

Denne smakfulle høstgryta serveres med gode kokte poteter og Yorkshirepudding. Det smaker godt med øl og dram som drikke.

 

Yorkshirepudding

1 egg

1 ½ dl melk og vann blandet

litt salt

ca 2 dl hvetemel

litt rosmarin

olje eller smør i formene

 

Dette er ikke en pudding i tradisjonell forstand, men en type ”brød” som jeg synes passer godt til denne høstgryta. Det kan lages én stor Yorkshirepudding som skjæres i porsjoner ved servering, eller flere små som serveres på hver tallerken. Stor lages i en ildfast form, mens de små kan lages i muffinsformer eller små, ildfaste former. Yorkshirepuddingen skal være gyllen og sprø, og den skal heve seg godt under stekingen.

 

Visp melkeblandingen, egg og salt. Visp deretter i melet. Denne luftige røren settes i kjøleskapet et par timer før den skal brukes. Konsistensen skal være litt tykkere enn pannekakerøre. Smør formene med olje eller smør. Ha litt rosmarin i røren, og hell den i oppvarmete porsjonsformer eller en større ildfast form. Fyll formene halvfulle. Stekes ved 225 grader i 20–25 minutter. La døra på stekeovnen være lukket til Yorkshirepuddingen er ferdigstekt.

 

 

 

Du har kanskje også lyst til å lese...