Tørke løpestikke og nesle – urtesalt

Tørking av løpestikke og nesle. Foto Arne Nohr

Tørking av løpestikke og nesle. Foto Arne Nohr

Tørke løpestikke og nesle – urtesalt

Jeg tørker forskjellige urter og bær. Disse bruker jeg blant annet som krydder, urtesalt og te for å nevne noe. Nå er det sesong for å tørke løpestikke og nesle. Dette er to urter som kan sankes på samme tid, og som er gode hver for seg men også sammen.  Resultatet blir fantastisk!

Plukk friske og små nesleblader, og legg disse på ei rist , brett eller lignende. La bladene ligge til de er helt tørre. Plukk inn blader av løpestikke, og tørk dem på samme måte. Hvis du har ei tørkemaskin er denne fin å bruke til dette. En stekeovn på lav temperatur kan også brukes. Kjenn etter når urtene er tørket.

Bland løpestikke og nesle. Bruk 1 del løpestikke og 4-5 deler nesle.  Da vil ikke løpestikke dominere smaken av nesle.

Noe av dette kan du lage urtesalt av. Bland salt med noe av krydderblandingen i en skål eller krukke. La dette stå og godgjøre seg i cirka 10 dager. Krydderblandingen som er til overs helles på et glass med lokk, og oppbevares mørkt. Urtesaltet er godt i supper, gryter, sauser og kryddersmør for å nevne noe. Det kan også brukes ved varmrøyking.

Oppskrifta er hentet fra «Den store høsteboka».

Du har kanskje også lyst til å lese...