Vilter sild med skogsbær

Vilter sild. Foto Arne Nohr

Vilter sild. Foto Arne Nohr

Sild er en av juletradisjonene her hos oss i de dype skoger.  Dessverre så fanger vi ikke silda i nærheten av der vi bor, men god er den likevel!  Morfar var et unikum på kjøkkenet, og han lærte meg å sette pris på sild. Det er jeg takknemlig for i dag. Det kan være sursild, tomatsild eller denne smakfulle varianten som jeg kaller vilter sild. Her bruker jeg tre bærsorter som jeg har sanket tidligere.  Det er molter, tyttebær og einerbær.

Dette trenger du til et stort glass med vilter sild:

Lake:

2 dl vann

1 dl eddik (7%)

1/4 dl sukker

6 einerbær

ca 20 hele svarte pepperkorn

Bland ingrediensene, kok opp og avkjøl laken. Laken blir smakfull av dette.

 

4-6 kryddersildfileter (avhengig av størrelse)

1 stor rødløk eller 2 små

1/2 purreløk – bruk kun det grønne

1 liten neve tyttebær

1 liten neve molter

Skjær krydderfiletene i biter og løk i skiver. Hvis du ikke har kryddersild, kan spekesild brukes. Husk å vanne ut spekesildfiletene før de brukes, slik at ikke sluttproduktet blir for salt. Legg dette lagvis sammen med bær. Hell over kald lake til slutt, og la alt stå kjølig for å godgjøre seg et døgn. Da får smakene satt seg. Serveres sammen med brød, gjerne rugbrød, vørterkake eller det du foretrekker. Da er det bare å si godt måltid!

Du har kanskje også lyst til å lese...