Reinsdyrkoteletter med potetpai og blått smør
Nå er det grilltid, og da byr jeg på viltkjøtt. Unikt viltkjøtt med smak av Forollhogna! Kotelettene består av ytrefilet med bein. Ja det kan til og med sitte en liten bit med indrefilet på! Dette gir utrolig mørt og smakfullt kjøtt. Det er ønskelig å beholde den gode og karakteristiske smaken av reinsdyr, og derfor marinerer jeg ikke kotelettene før grilling. Jeg smører kun på litt god olje og har på litt salt og nykvernet pepper. Som tilbehør velges potetpai med både vanlige poteter og søtpoteter. Det gir en lekker farge og god og overraskende smak. Blått smør passer perfekt til kotelettene. En grønn salat dekorerer og kompletterer dette herremåltidet!
Dette behøver du til 4 personer:
8 reinsdyrkoteletter
Litt olivenolje
Salt
Pepper
Det er viktig at kotelettene har romtemperatur før du begynner grillingen. Tar du en tur til Stensåsen og Stensaas reinslakteri på Røros har de alltid reinsdyrkoteletter i sitt vareutvalg. Hvis du ikke har koteletter, er det mulig å bruke ytrefilet av rein eller mørbrad av rein. Pensle olje på begge sider av reinsdyrkotelettene, og ha på salt og pepper. Grill kotelettene på 200 grader, med 5 minutter på hver side. Da får du kjøtt som er passe stekt etter min smak. Du kan selvsagt grille lenger, men husk da at kotelettene fort kan bli tørre ved for mye steiking/grilling.
Potetpai
¼ kilo poteter
¼ kg søtpoteter
1 liten løk
1 hvitløksbåt
1 ts salt
nykvernet pepper
Litt revet muskatnøtt
1 dl revet ost
1 egg
125 gram smør
4 dl hvetemel
Etter at potetene er ferdig kokt og dampet, moses disse eller males i ei kvern. Du kan også rive dem, men da må de ikke være mer enn halvkokte. Bland i finhakket løk, hvitløk, salt, pepper, muskat, revet ost, egg, mel og smeltet smør. Ha massen i ei rund og godt smurt form. Det blir lett å få paien ut av formen på denne måten. Stekes ved 200 grader i ca 35 minutter, til paien har en gyllen farge. Potetpaien skal være varm ved servering.
Blått smør
50 gram smør
50 gram blåmuggost
litt grovhakket gressløk
pepper
Rør sammen romtemperert smør, blåmuggost og gressløk, og smak til med nykvernet pepper. Ha smøret i ei skål eller lag en rull som legges i plastfolie. Sett smøret kjølig før bruk. Jeg bruker ofte Selbu-blå, men det finnes forskjellige lokalproduserte blåmuggoster som egner seg til å lage blått smør av.