Focaccia med granskudd og granskuddsalt

Focaccia med granskudd og granskuddsalt. Foto Kirsten Winge

Focaccia med granskudd og granskuddsalt. Foto Kirsten Winge

Nå når våren er her, kommer det nye, friske og lysere grønne skudd på grantrærne. Dette skjer enten trærne er unge eller gamle. Disse kattemyke skuddene slipper lett fra greinene når vi drar lett i dem, og lar seg villig bli høstet. Granskuddene kan brukes til gastronomiske nytelser. Hva med granskuddgele, granskuddsirup eller kanskje en gransnaps? Eller litt granskudd i en god salat? Granskudd har en spesiell og aromatisk smak, og inneholder C-vitaminer, mineraler, eteriske oljer og betakaroten. Jeg anbefaler deg å gripe tak i denne aromaen og bruke den i matlagingen.

Når du høster granskudd, er det viktig at disse plukkes på et sted der de har vært lite utsatt for forurensninger, sprøyting og veisalt. Husk å høste litt her og der, og ikke ribbe små trær helt for skudd.

 

Granskuddsalt. Foto Kirsten Winge

Granskuddsalt. Foto Kirsten Winge

Granskuddsalt

Plukk en neve med friske og ferske granskudd. Skyll disse, og tørk dem forsiktig med tørkepapir. Når skuddene er tørre, blandes de med salt i en krukke eller lignende som kan dekkes med lokk. Prøv deg frem hvor mye salt og granskudd du vil bruke. Jeg anbefaler en del granskudd og en del salt. Bruk vanlig salt eller Maldonsalt. La dette stå og godgjøre seg i en til to uker. Da smaker det av skog! Ta opp granskuddene, og oppbevar saltet på et tørt sted. Bruk saltet når det er ferskt. Det er da det er på sitt beste. Aromaen fra granskuddene vil bli mindre etter hvert. Det anbefales derfor ikke å lage for store mengder. Dette saltet kan brukes i forbindelse med salting av viltretter, ved graving og speking. Hvis du unner deg Carpaccio av vilt vil granskuddsalt gi retten et stort pluss!

 

Granskuddsalt med granskuddene i

Plukk granskudd og behandle dem som beskrevet over. Bland salt og granskudd, og kjør dette i en mixer eller blender. Dette gir salt med grønn farge. Dette saltet må tørkes. Legg det på tørkepapir eller bakepapir på kjøkkenbenken og la det tørke der. Ha det deretter på glass med lokk. Hvis saltet står for lenge, vil det miste aroma og bli flerfarget. Saltet beholder farge hvis det fryses ned på tette glass.

 

Focaccia med granskudd og granskuddsalt

25 gram gjær

6 dl vann som er fingervarmt

1 ss god olivenolje

1 1/2 ts granskuddsalt

Ca 13 dl hvetemel

 

Topping

Ca ½ dl olivenolje

1 ½-2 ss granskuddsalt laget med havsalt eller Maldonsalt

Granskudd

 

Smuldre gjær i en bolle. Tilsett salt og olivenolje, og rør slik at gjæren løser seg opp. Tilsett vann og deretter hvetemel. Elt deigen 5-10 minutter i kjøkkenmaskin. La deigen heve i 45 minutter. Ta deigen ut av bakebollen, og ha den i en langpanne som er godt smurt med olivenolje eller som er kledd med bakepapir. Bruk hendene eller ei lita kjevle slik at deigen dekker langpannen. Eventuelt så kan du dele deigen i mindre emner og ha disse i smurte aluminiumsformer. La deigen etterheve i 30 minutter. Bruk så fingrene og lag groper i deigen. Hell over olje som fordeles over hele overflaten enten med fingrene eller en bakepensel. Strø over granskuddsalt. Stekes i ca 20 minutter ved 200 grader. Når det er igjen 2-3 minutter av steketiden, legges granskuddene på toppen. Spre skuddene litt utover. Eventuelt så kan granskuddene legges på etter at stekingen er ferdig. Dette for at det skal se innbydende og fristende ut, men samtidig ha en smak av skog. La focacciaen avkjøles, før den serveres til et godt måltid. Det kan være som tilbehør til ei god suppe, en gryterett, en salat, sammen med spekemat eller som et lite måltid med tzatziki til.

 

 

 

Du har kanskje også lyst til å lese...