Roastbiff av elg med potetsalat av mandelpoteter

Roastbiff av elg. Foto Kirsten Winge

Roastbiff av elg. Foto Kirsten Winge

Roastbiff av elg med potetsalat av mandelpoteter

Noe av det mest smakfulle jeg får, er roastbiff av elg. Det må vel være gudenes gave til en kokk og matelsker. Elg er favoritten når det gjelder roastbiff, men hjort og reinsdyr er også veldig godt egnet. Smaken av lett stekt kjøtt er en uforglemmelig opplevelse. Lukker man øynene og bare nyter dette, føles det som å ta en bit av villmarka i munnen. All verdens krydder kan ikke konkurrere med denne smaken. Smaken av lett stekt kjøtt får frem villdyret i hver og en av oss. Tror jammen jeg skal byde prøvesmakeren på en aldri så liten smak nå når det er vår i lufta…..

Roastbiff er ikke tidkrevende å lage til, og kan varieres i det uendelige. Dette er høytidsmat enten det nytes som forrett, hovedrett, kveldsmåltid eller turmat.

Her har jeg brukt en bit av ei rundsteik fra en ung elg. Surringen gjør at den holder fin fasong under tilberedning. Det blir også fine skiver når jeg gjør det på denne måten.

Roastbiff av elg

(4 porsjoner)

1 kg elgsteik

smør til steking

grovmalt pepper

salt

 

Før du starter med steikingen, er det viktig at steika er opptint og romtemperert. Elgsteika gnis inn med grovmalt pepper og salt og brunes over det hele i ei jerngryte eller steikepanne. Sett i steketermometer. Stekes i ovn ved 150 grader til kjernetemperaturen er 55 grader. Når du avslutter steikingen ved denne temperaturen, vil kjernetemperaturen fortsette å stige. I mitt tilfelle økte temperaturen til 58 grader. Vil du ha rødere kjøtt, er kjernetemperaturen lavere enn 55 grader når du avslutter steikingen. Vil du ha mindre rødt kjøtt, må kjernetemperaturen være rundt 60 grader når du avslutter steikingen. La steika hvile i 15–20 minutter etter at kjernetemperaturen er oppnådd.

 

Jeg anbefaler hjemmelaget potetsalat, syltet sølvløk, rødløk og kapers som tilbehør til denne roastbiffen.

 

Potetsalat av mandelpoteter

8–10 mandelpoteter

1/4 purreløk

1–2 hakkete hele sylteagurker eller tilsvarende mengde i skiver

2 1/2 dl rømme (1 dl seterrømme, 1 ½ dl lettrømme)

1/2 dl majones

2 ss sennep

Salt

Hvit pepper

 

Bland rømme, majones, sennep, salt og pepper. Tilsett sylteagurk og purreløk skåret i skiver. Tilsett til slutt kald, kokt potet som er delt i terninger. Settes kaldt før servering. Pynt med purreløk på toppen.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...