Løvetannsaft

Løvetannsaft. Foto Arne Nohr

Løvetannsaft. Foto Arne Nohr

Å den som var en løvetann

Som sto i skitt og sølevann
I Bispegata 3
Den aller første løvetann
Som blusset bak et søplespann
I Bispegata 3
Så noen kunne plukke meg,
Og “noen” skulle være deg.
Du festet meg ved blusen din
Og trippet ut i sol og vind,
Og jeg fikk være med.
(Alf Prøysen)

Her i de dype trysilianske skoger har sommeren kommet på et blunk. Der det lå snø for kort tid siden lyser det nå gult mot meg. Det blir jeg i godt humør av. Løvetann er en av de vakreste blomstene som kommer ut. De lyser opp så mye at jeg nesten må knipe igjen øynene. Og jammen er det mye du kan bruke løvetann til, for eksempel salat av unge, friske og litt lyse blader. Knoppene kan brukes i salater eller i en omelett, og blomstene kan du lage vin av. Eller saft som jeg har gjort i dag. Plukk blomstene når de er utsprunget og tørre. Unngå veikanter og andre steder hvor blomstene kan ha blitt utsatt for forurensning.

Løvetannsaft

365 gule løvetannblomster (en for hver av årets dager)

2-3 sitroner

2 store appelsiner

3 liter vann

Sukker eller søtemiddel etter behag

Ha blomstene i en kjele og tilsett vann. Skjær appelsiner og sitroner i skiver og legg øverst. Kok opp, og la dette småputre/trekke i 15 minutter. La innholdet stå i kjelen og avkjøles før safta siles av. Tilsett sukker etter eget ønske. Jeg tilsatte 1.5 kilo sukker. Gi dette et oppkok, og avkjøl igjen. Tappes på flasker. Dette blir en god sommerdrikk som er enkel å lage og som både store og små liker. Oppbevares kjølig. Dette er et konsentrat som blandes med vann eller Farris til ønsket styrke. Bør behandles som ferskvare. Safta kan fryses ned.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...