Festgryte med Hertuginnepoteter og tyttebær med en snert av gin

Festgryte fra de dype skoger. Foto Kirsten Winge

Festgryte fra de dype skoger. Foto Kirsten Winge

Gryter blir jeg aldri lei av. Denne Festgryta er noe av det beste av gryter. Her bruker jeg russiske erter, som virkelig setter en spiss på gryta!

Festgryte med Hertuginnepoteter og tyttebær med en snert av gin

(4 porsjoner)

700 gram elgkjøtt  – flatbiff eller bankekjøtt

150 gram bacon

smør til steking

200 gram sopp

2 ss tyttebær

20 gram russiske erter

Ca 3 dl rømme

5 dl kraft

Salt

Pepper

6 knuste einerbær

Litt rosmarin

2 ss hvetemel

 

Kjøtt strimles i passe biter – ca 2 cm tykke. Bacon skjæres i små biter. Brunes i panne eller gryte. Tilsett kraft, og la dette småkoke i gryte i ca. 20 minutter. Sopp skjæres i skiver og stekes litt før den tilsettes. Bland rømme, hvetemel og tyttebær – og smak til med salt og krydder. Tilbered russiske erter som beskrevet på pakken. Rør inn i gryta. La det hele trekke i 15 minutter.

 

Serveres med Hertuginnepoteter fra Søre Osen, smørdampet gulrot, russiske erter og tyttebær med en snert av gin.

Festgryte med hertuginnepoteter eller Duchessepoteter

Hertuginnepoteter eller Duchessepoteter . Foto Kirsten Winge

Hertuginnepoteter fra Søre Osen

1 kilo poteter, gjerne mandelpoteter

2 egg

4 ss fløte

Salt

Litt revet muskatnøtt. Kan sløyfes.

 

Kok skrelte poteter møre i usaltet vann. Mos poteter etter at de er dampet. Visp egg som du rører inn i potetmosen. Spe med fløte, og smak til med salt og revet muskatnøtt. Ha deretter mosen i en sprøytepose og sprøyt massen på bakepapir. Stekes ved 220 grader i ca 5 minutter. Disse skal være nystekte ved servering.

 

Russiske erter: Disse særegne ertene brukes som tilbehør til noen av mine retter – kanskje til gjester man vil gjøre litt ekstra stas på. Disse ertene kan kjøpes i velassorterte matbutikker. Det er også mulig å lage sine egne russiske erter:

 

6 pakker dypfryste selskapserter á 350 gram

1 kilo sukker

2 liter vann

 

Kok opp vann og sukker, og ha ertene i når vannet fosskoker. Kok opp igjen, og la ertene koke i 4–5 minutter. Følg med hele tiden så det ikke koker over! Slå så vannet av ertene, og legg ertene spredt i en langpanne kledd med bakepapir. Sett langpanna på nederste rille ved 100 grader. Hold steikeovnsdøra på gløtt, slik at fuktighet slipper ut. Slik skal ertene stå i 3 døgn. En annen måte å tørke erter på, er å bruke en «tørkemaskin». Her kan ertene legges utover flere «kurver», som stables i høyden. Følg da bruksanvisningen som følger med tørkemaskinen når det gjelder tid og temperatur. Det kan være lurt å skifte rekkefølgen på kurvene, slik at alle ertene blir ferdige på samme tidspunkt. Tørkete erter kan oppbevares mørkt på tette glass med lokk, eller i helt tette poser. Holdbarheten er lang!

Pakkene med russiske erter som selges i butikker inneholder 100 gram, og dette er tilstrekkelig til et måltid med 4 personer.

Når ertene skal brukes, må de legges i vann i ca 4 timer før tilberedelse. Deretter kokes ertene i ca en time. På slutten av koketiden kan det tilsettes annen væske, for eksempel sherry. Etter endt koketid tilsettes litt smør, salt og sukker.

 

Tyttebær med en snert av gin. Foto Kirsten Winge

Tyttebær med en snert av gin. Foto Kirsten Winge

Tyttebær med en snert av gin

½ kilo tyttebær

¼ kilo sukker

litt gin

Rør tyttebær og sukker med mixmaster til massen er tykk, skummende og har en lekker rød-rosa farge. Tilsett litt gin og sett det hele kjølig en stund slik at smakene får ”satt” seg. Dette er best som nylaget, og bør derfor ikke lages og lagres i store mengder. Ved lagring blir syltetøyet bløtt.

 

Godt måltid!

Du har kanskje også lyst til å lese...