Mandelpotetkake med sjokoladekrem og bær
Det er vel lov å kose seg med lokale råvarer? I dag anbefaler jeg denne mandelpotetkaken, inspirert av ei kake som min gode venninne Anne Lohrmann lager. Mandelpotetene kommer fra egen avling, smøret i kremen kommer fra Rørosmeieriet og eggene er lokale. Bærene er friske for bildet sin del, men det kunne like gjerne ha vært fryste bær av egen høsting. Unn deg et stykke av denne kaka sammen med en kopp kaffe. Denne kaka holder seg leeenge! Den inneholder ikke mel, og kan nytes av de som ikke tåler gluten.
Mandelpotetkake
150 gram kokte og moste mandelpoteter
150 gram smør
200 gram mandler
4 eggeplommer
7 eggehviter
325 gram sukker
Smelt smøret, avkjøl og bland dette med sukker. Tilsett poteter, malte mandler og eggeplommer. Bland til slutt i stivpiskete eggehviter. Haes i smurt rund form med diameter 24 cm. Stekes midt i ovnen i 20 minutter på 200 grader og deretter 20-25 minutter på 175 grader. Avkjøles.
Sjokoladekrem
125 gram smør
100 gram melis
3 eggeplommer
1 ss kakao
1 ts vaniljesukker
Visp sammen smør og melis, og tilsett eggeplommer. Fortsett med visping til massen er en luftig krem. Tilsett kakao og vaniljesukker. Smør fyllet over kaken, og lag gjerne mønster. Settes kjølig. Ved servering pynter du med bær. For en ekstra fin «look» kan du raspe litt mørk sjokolade over kremen. Hvis du ikke har Rørossmør, kan du bruke meierismør. Den lille saltsmaken i smøret «runder» av søtsmaken i kakebunnen.