Saltbakt elgsteik
Saltbakt elgsteik
Saltbakt viltkjøtt er lite brukt, men gir en fantastisk god smak og saftighet. Bruk jerngryte eller en ildfast form og grovt salt. Server på enkleste måte for å framheve smaken på kjøttet. Dette er middag til i hvert fall 4 personer.
1 elgsteik på cirka 1.5 kilo
Smør til steiking
Pepper
Cirka 2 kilo grovt salt
Steika
Surr steika med bomullshyssing eller ha på strømpe og brun den godt på alle sider.
Gni den inn med nykvernet pepper. Dekk bunnen av ei ildfast form eller gryte med aluminiumsfolie, og legg på et tynt lag med grovsalt. Legg i steika og dekk den med salt. Stikk et steiketermometer i midten av kjøttet.
Sett gryta i ovnen på 150 grader og stek til ønsket kjernetemperatur. (70-75 grader for gjennomstekt, 60-65 grader for rosa i midten eller 55 grader for helt rått kjøtt i midten). Når ønsket kjernetemperatur er oppnådd, knekkes saltblandingen, og steika børstes ren for saltrester. Pakk kjøttet i aluminiumsfolie og la det hvile mens grønnsakene stekes.
Ovnsstekte poteter og grønnsaker
10 mandelpoteter
2 gulrøtter
2 rødbeter
½ kålrot
3 sjalottløk
150 gram sopp
3 ss smør eller olje
Salt, pepper
Krydder hvis ønskelig
Del potetene i båter og de øvrige grønnsakene i biter. Hell over smør eller olje, salt og pepper. Stekes ved 200 grader i ca 30 minutter. Hell over frest sopp og løk etter steking.
Skjær kjøttet i tynne skiver og server med ovnsstekte poteter og grønnsaker og en god saus.
Det blir alltid litt til overs når man har viltsteik. Toast eller smørbrød med et par skiver saltbakt viltsteik smaker helt fantastisk. Jeg foretrekker å ha på enten syltet agurk eller litt rødbetsalat. Det er enkle smaker som fremhever smaken og den fine konsistensen på den saltbakte steika.
Toast/smørbrød med saltbakt viltsteik
Toast eller brødskiver
Smør
Sylteagurk
Rødbetsalat
Rødbetsalat
Dette er en salat som er et alternativ til syltede rødbeter. Den smaker også godt sammen med elgrull eller tunge.
¼ kilo syltede rødbeter på glass
1 eple – gjerne norsk
1 liten sjalottløk
½ ts sukker
½ ts salt
litt pepper
4 ss fløte
1 ts Slottsennep
Del rødbeter, epler og løk i små biter. Bland fløte og sennep, og spe evt. med litt lake. Smak til med salt, sukker og pepper. Pynt med eplebåter.