Ellevill suppe med ostepai

Ellevill suppe. Foto Kirsten Winge

Ellevill suppe. Foto Kirsten Winge

Ellevill suppe med ostepai

Supper av og med viltkjøtt er både hverdagsmat og høytidsmat. Smaken av god kraft, mørt kjøtt og smakfulle grønnsaker varmer både kropp og sjel. Jeg blir aldri lei av kokt kjøtt, og synes kanskje vi bruker for lite av dette. Mange tror at det tar lang tid å koke kjøtt. Jeg bruker å ta kjøttet jeg skal bruke opp fra fryseren 2-3 dager før det skal brukes – og lar det tine på kjølerom. Kjøttet kan gjerne kokes opp kvelden før du skal bruke det i suppen. Da går det raskt å tilberede suppen neste dag til middag., omtrent en halv time.

 

Til denne suppen brunes kjøttet lett i steikepanne før kokingen starter. På denne måten blir krafta mørkere og mer smakfull. I denne elleville suppa kan du bruke kjøtt av både elg, hjort, reinsdyr og rådyr. Hvert viltslag har sin særegne smak, og den finner du igjen i suppa. Som tilbehør til denne suppa serveres ostepai.

 

Dette trenger du til 4 personer:

1 ½ kg kjøtt med bein fra bog eller rygg

Smør til steiking

Ca 1 ½ liter kaldt vann

2 ts salt

½ løk

Noen persillekvaster

4 svarte pepperkorn

3-4 nellikspiker

2 gulrøtter

1 liten kålrabi

1 bit persillerot eller sellerirot

½ purreløk (bruk kun det mørkegrønne)

 

Kjøttet, som på forhånd er delt i 3-5 cm tykke skiver med bein, brunes med smør i ei jerngryte eller en kasserolle. Tilsett vann og la det koke opp. Fjern så skummet før persille, løk og krydder tilsettes. Reduser varmen og la det småkoke i en til en og en halv time til kjøttet er mørt. Skrell rotfruktene og skjær dem i strimler. Ta det kokte kjøttet opp av krafta og la det avkjøles litt. Sil av krafta. Løsne kjøttet fra beina og skjær det i små skiver eller biter. Deretter kokes krafta opp igjen, før kjøttet og grønnsakene tilsettes. La alt småkoke på svak varme til grønnsakene er møre. Grønnsakene skal ha tyggemotstand. Oppskåret purreløk tilsettes helt til slutt, slik at den beholder den fine grønnfargen.

 

Ostepai. Foto Kirsten Winge

Ostepai. Foto Kirsten Winge

Ostepai (Ca 12 stk, avhengig av størrelsen på formene)

Paideig

150 gram smør

3 dl hvetemel

4 ss kaldt vann

 

Fyll

4 dl revet ost (Norvegia, Jarlsberg eller lokalprodusert ost)

1 ss hvetemel

Salt

½ ts paprikapulver

1 ½ dl fløte (matfløte eller kremfløte)

1 egg

½ ss konjakk

 

Start med å lage paideigen. Skjær smøret i småbiter og bland det sammen med mel og vann til en smidig deig. Rull ut deigen og la den hvile kaldt i omtrent en halv time.

 

Fyll

Strø mel, salt og paprikapulver over den revne osten og bland godt. Visp fløten lett i en bolle, og bland i egg og konjakk. Tilsett osten og bland alt. Kle ildfaste porsjonsformer eller små metallformer med et tynt lag deig. Fordel deretter ostemassen i formene. Alle formene settes på et steikebrett og steikes i ca. 15 minutter på 225 grader. Disse paiene serveres varme. De kan også fryses ned og varmes opp igjen.

Du har kanskje også lyst til å lese...